Új kőtáblákat avatnak a Szolnoki Galériában

2019. November 13. / 10:44


Új kőtáblákat avatnak a Szolnoki Galériában

Szerző: Kácsor Zsolt

Felavatják a szolnoki zsinagóga új kőtábláit ma délután 5 órakor a Szolnoki Galériában, amely egykor a helyi zsidó hitközség zsinagógájaként működött. 


A Szolnok Galériában ma új kőtáblákat avatnak ünnepélyes keretek között. Az ünnepségen Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke, Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára és Marton Zsolt váci megyés püspök tart előadást. Szó lesz a judaizmus és a kereszténység alapját képező legfontosabb vallási és erkölcsi parancsolatokról, amelyeket a Tóra szerint az Örökkévaló két kőtáblára vésve adott át Mózesnek. 

szolnok2.jpg

A szolnoki izrealita hitközség 1850-ben alakult meg, az 1898-99-ben épített zsinagógájuk a Koltói Anna téren látható. Az építkezés Lechner Ödön és Pártos Gyula tanítványa, Baumhorn Lipót tervei alapján zajlott. Míg a mór stílusú épület külső alaprajza téglalap alakú, belső tere négyzetes kialakítású, motívumaiban és szerkezetében erősen érződik Lechner hatása, emellett olasz és német hatások is befolyásolták építészét.

A zsinagóga 1940-ig működött, 1960-ban a város felújíttatta, azóta a Szolnoki Galéria működik falai között. A galéria a Damjanich János Múzeum egyik tagintézménye a Tabáni tájházzal együtt. Itt látható a Szolnoki Művésztelep tárlata, valamint időszakos kiállításoknak is rendszeresen otthon ad. Az épület előtt áll az építész, Baumhorn Lipót mellszobra, amely Simon Ferenc alkotása.

A belső tér ma egyszerű szépségében látható, eredeti, zsinagógákra jellemző berendezéseit és vallási szimbólumait átalakítása során elhagyták.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mai RaDar: mitől sikeresek a rosszak?
2020. Július 01. / 09:00

Mai RaDar: mitől sikeresek a rosszak?

Mazsihisz hírek
Heisler András: A fokozatos újrakezdés embert próbáló feladat

Kommentek