Új imakönyv a Dohány zsinagóga liturgiája szerint

2021. Május 04. / 16:51


Új imakönyv a Dohány zsinagóga liturgiája szerint

Szerző: Kácsor Zsolt

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dohány utcai körzete új imakönyvet jelentetett meg, amely a péntek estére szánt Minchát, vagyis hétköznap délutáni imarendet tartalmazza. A 75 oldalas kiadványról annak szerkesztőjét, s egyben fordítóját, Frölich Róbert főrabbit, a Dohány zsinagóga rabbiját kérdeztük.

A Dohány-körzetben eddig használt, meglehetősen régen összeállított Pollák-féle imakönyv, valamint több reprint kiadásban megjelent sziddur mellett mostantól egy új imakönyv is elérhető lesz, amely a napokban jelent meg 300 példányban. A magyar fordítás, a fonetikus askenázi átírás, s maga a szerkesztés Frölich Róbert főrabbinak, a Dohány zsinagóga rabbijának munkája.

imak.jpgAz új imakönyv borítója. Fotó: Frölich Róbert

A kiadványról Frölich főrabbi megkeresésünkre elmondta: a péntek estére szánt, 75 oldalas kiadvány tartalmazza a hétköznapi délutáni imát, azaz a Minchát a Dohány utcai liturgia szerint. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: ez mindössze azt jelenti, hogy a hétköznap délutáni szertartásnak vannak olyan elemei, amelyeket a Dohány hagyományai szerint nem mondanak el ebben a közösségben, így ezeket ki is hagyták a kötetből. 

Az említett Pollák-féle sziddurról szólva Frölich Róbert azt mondta: ez a kiadvány nem olyan könnyen kezelhető azok számára, akik még nem kellőképpen gyakorlottak a zsidó istentiszteletekben, ezért igyekeztek olyan kötetet összeállítani, amelyet kezdő templomlátogatók is könnyen kezelnek. Így például a Kaddist sem kell keresgélni benne előre- és visszalapozással, mert ahol az imarend szerint a Kaddis következik, oda minden egyes helyre be is illesztették az imát. Hozzátette: a könyv – színházi nyelven szólva – rendezői utasításokat is tartalmaz arra nézve, hogy mikor mit szokás csinálni, mikor kell fölállni, leülni stb.

A főrabbi elmondta: a mostani imakönyv egy tervezett sorozat első eleme, a következő kiadvány tartalmazza majd a szombati imarendeket, a harmadik pedig a hétköznapi istentiszteletek szövegeit. 

S hogy mikor imádkozhatunk közösen és személyesen a Dohányban? Frölich főrabbi erre azt válaszolta: reméli, hogy a Sávuót ünnepére már együtt lehetnek a hívek a templomban.

(A Dohány-körzet által kiadott könyv megjelenését támogatta Erzsébetváros önkormányzata és a Dohány Alapítvány.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó videótéka
Ünnepi videótéka – imák, dalok, tanítások

Kommentek