Steven Spielberg alapítványának elismerése a BZSH Scheiber iskolának

2022. Július 14. / 15:34


Steven Spielberg alapítványának elismerése a BZSH Scheiber iskolának

Szerző: Kácsor Zsolt

Dr. Tóth Andrea, a BZSH Scheiber Sándor iskolájának judaisztika tanára az intézmény több diákjával összefogva Magyarországon először vett részt az úgynevezett Willesden Projektben, amely a Steven Spielberg által alapított USC Soah Foundation egyik kiemelt nemzetközi oktatási programja volt a 2021/22-es tanévben a Zachor Alapítvánnyal együttműködésben. A projekt keretében A Willesden Lane gyermekei című ifjúsági kiadvány feldolgozását végezték el a hozzá fejlesztett tanári segédanyag és IWitness feladatok segítségével. 

A USC Soah Foundation a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California – USC) égisze alatt működő alapítvány, s egyben vizuális és történeti oktató intézet, amely a holokauszt feldolgozásával és emlékezetének megőrzésével foglalkozik. A USC Soah Foundationt a világhírű rendező és producer, Steven Spielberg alapította 1994-ben. 

A Soah Foundation a magyar Zachor Alapítvánnyal együttműködésben Magyarországon is elindította az úgynevezett Willesden Projektet, amelynek lényege, hogy a kezdeményezésben részt vevő oktatási intézmények diákjainak a Mona Golabek–Lee Cohen szerzőpáros A Willesden Lane gyermekei című ifjúsági kiadványát kellett feldolgozniuk a hozzá fejlesztett tanári segédanyag és IWitness feladatok segítségével. Az oktatási anyagot Vida Nárcisz, a Zachor Alapítvány munkatársa készítette.

bor.jpgA Kamarás Hanna és Nagy Jázmin által készített verses kötet borítója. Németh Eszter scheiberes diák alkotása

Magyarországon összesen tizenegy pedagógus vett részt a programban, közülük is elsőként a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor iskola, ahol dr. Tóth Andrea judaisztika tanár és az általa bevont diákok foglalkoztak a projekttel. 

Örömmel számolunk be róla, hogy munkája elismeréseképpen dr. Tóth Andrea a napokban tanúsítványt kapott Kori Street, a USC Soah Foundation megbízott főigazgatója aláírásával. 

Dr. Tóth Andrea a projekt kapcsán honlapunknak elmondta: ez az oklevél nemcsak számára, hanem a hitközség, az iskola és a diákok számára is nagy elismerés. 

A munkáról szólva megjegyezte: a Vida Nárcisz által kiegészített oktatási anyagot úgymond „scheiberesre"  formálta, a mű feldolgozásából született munkákat pedig elküldték a Zachor Alapítványon keresztül a USC Soah Foundationnak is. Amerikába a következő tanulók műveit továbbították: Adler Emília, Cseh András, Fricska Lea, Hoffmann Doron, Kamarás Hanna, Nagy Jázmin, Németh Eszter, Németh Laura és Tóth Oszkár. A pedagógus hozzátette: közülük Kamarás Hanna és Nagy Jázmin illusztrált verses kötetet készített a könyv történetéből, másokat pedig zenemű és videó megalkotására ihletett az alkotás.

Gratulálunk dr. Tóth Andreának és a scheiberes diákoknak!

Címlapkép: a Scheiber iskola alulája) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek