Rabbinátusi „feketelisták" – fontos iratok kerültek nyilvánosságra

2021. Április 20. / 12:15


Rabbinátusi „feketelisták" – fontos iratok kerültek nyilvánosságra

Az információ szabadságáról szóló törvény alapján olyan anyagok kerültek nyilvánosságra, amelyek az Izraeli Rabbinátus ultraortodox csoportokkal folytatott megbeszéléseit tárják fel átvilágítási folyamatok kapcsán. Az Izraeli Rabbinátus dokumentumaiból az látható, hogy miként ismernek el néhány amerikai rabbit, másokat pedig hogyan tesznek feketelistára – írja a Haaretz.

Izrael Állam Főrabbinátusának nincsenek világos kritériumai arra vonatkozóan, hogy mely amerikai rabbikat ismerjenek el, gyakran csak szóbeszédre hagyatkoznak. Az információ szabadságáról szóló törvény alapján nyilvánosságra került dokumentumokból az látszik, hogy a Főrabbinátus a legtöbb esetben csekély erőfeszítést tett a megfelelő háttér ellenőrzése és az információk alátámasztása érdekében. 

Az Izraelben házasulandóknak bizonyítaniuk kell, hogy zsidók és nőtlenek/hajadonok. Ezen igazolásokat általában külföldi rabbitestületek állítják ki, ebből pedig látható, miért életbevágó, hogy ezen rabbitestületeket elismeri-e a Főrabbinátus, amely minden házasság és válás felett diszponál, amelyeket zsidók között köttetnek vagy bontanak fel Izraelben. 

„Ebből az derül ki, amit régóta sejtettünk, hogy az egész folyamat igencsak önkényes” – mondja Tani Frank, a progresszív gondolkodású, modern ortodox irányzatot követő Ne’emanei Torah V’Avodah mozgalom állam-vallásközi ügyeinek vezetője, aki az információ szabadságáról szóló törvény alapján nyújtott be kérvényt. „A Főrabbinátus bizonyos rabbik ajánlásait követik, miközben egyáltalán nem világos, hogy a megkérdezett rabbik mennyire megbízhatóak és mennyit tudnak. Sok esetben csak hallomásból döntik el, melyik rabbi van rendben, melyik nincs, melyikben bízhatnak, és nem indokolják döntésüket”. 

A Haaretz-nek eljuttatott dokumentumokból az is látszik, hogy a Főrabbinátus szinte csak két, USA-ban lévő ultraortodox szervezettel tanácskozik: a Amerikai Rabbitanáccsal, amely a modern ortodoxia konzervatívabb irányzatához tartozik, valamint az Ortodox Rabbik Uniójával, amely az ultraortodox irányzat része. Nem tanácskoznak a progresszívebb gondolkodású ortodox rabbikkal (a Főrabbinátus pedig nem ismeri el a reform vagy konzervatív rabbikat). 

A dokumentumok azt is mutatják, hogy a Főrabbinátus ritkán tanácskozik egynél több rabbival, amikor egyes rabbik elismeréséről van szó. 

A dokumentum a 2016 és 2019 közötti időszakot tárgyalja és 180 rabbiról van benne szó. Egy floridai rabbit például azért utasítottak el, mert „nem igazán ismerték a személyiségét”. Kiderült, hogy semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy megismerjék őt, mielőtt feketelistára teszik. 

Egy New York-i rabbit elutasítottak, mert a róla megkérdezett rabbi szerint „olyan ember, aki megbízhatóan mondja másokról, hogy zsidók”. Másokat azért utasítottak el, mert „nem igazán rabbik”, vagy „nem alaposan ellenőriznek dolgokat”. Ez utóbbi rabbi kapcsán azt is megjegyezték, hogy „szép hangja van és szereti, ha tisztelik őt”. 

Egy Miami-ban élő rabbit azért tettek feketelistára, mert a róla megkérdezett rabbi szerint nem ortodox az illető („én Miami-ból származom, és minden ottani rabbit ismerek”). A Főrabbinátus által elismert rabbik többségénél csak annyit írtak: „Megbízható”. 

A Főrabbinátus a nyilvánosság nyomásának engedve néhány éve beleegyezett, hogy megjelentetik a diaszpórában élő elismert rabbik listáját. A Ne’emanei Torah V’Avodah kérdésére arra vonatkozóan, hogy bizonyos rabbik miért nem szerepelnek a listán, a Főrabbinátus nem adott választ. Többek között a híres ortodox rabbi, Haskel Lookstein zsidósági igazolását sem fogadják el, aki például Ivanka Trump betérését felügyelte, és Avi Weiss, a Riverdale-i „világra nyitott ortodox” Chovenei Torah mozgalom jesivájának alapítója is az elutasítottak között van. 

A Ne’emanei Torah V’Avodah mozgalom 2018-ban kérvényezte a Főrabbinátust, hogy adják át nekik azon dokumentumokat, amelyekből kiderül, miért utasították el őket és más modern ortodox rabbikat. A Főrabbinátus elutasította a kérést, ezért a Ne’emanei a Jeruzsálemi Kerületi Bírósághoz fordult, és megnyerték az ügyet. A bíróság kötelezte a Főrabbinátust, hogy adja át a megelőző 4 év kérdéses iratait, azonban kikötötték, hogy a feketelistára tett amerikai rabbik nevei nem kerülhetnek nyilvánosságra. 

Közel 10 évvel ezelőtt Jason Herman rabbi, a progresszív ortodox irányzatú Nemzetközi Rabbi Alapítvány igazgatója levelet írt a Főrabbinátusnak egy Izraelben házasodni készülő menyasszony zsidó és hajadon mivoltát igazolandó, azonban levelének tartalmát indoklás nélkül elutasították. „Engedélyt kaptam a Főrabbinátustól, hogy egyetlen alkalommal felügyeljem azt a bizonyos esküvőt, de ezt a Főrabbinátus másik részlege írta nekem. Az irónia az egészben, hogy a Főrabbinátus úgy érezte, én elég kóser vagyok, hogy felügyeljem az esküvőt, de a résztvevők már nem voltak nekik elég zsidók és egyedülállók. Szerintem ez azt mutatja, hogy a Főrabbinátus különböző részlegei között nincsen párbeszéd és nincsenek világos, objektív kritériumaik.” 

Herman rabbi nem volt meglepve a Ne’emanei Torah V’Avodah ügyének dokumentumai láttán. „A Főrabbinátusnak nincsenek világos, átlátható kritériumai és munkafolyamatai, amelyek alapján a külföldi rabbik felett mondanak ítéletet. Úgy tűnik, sajnos sok esetben csak hallomás alapján döntenek, és olyanokat kérdeznek meg telefonon, akik nemigen mondhatnának véleményt rabbikról vagy más személyekről. Ez sajnos aláássa a Főrabbinátus megbízhatóságát, és csak felesleges frusztrációt, nyugtalanságot okoz sok olyan esetben, amelyek az emberek legboldogabb pillanatai lehetnének az életben.” 

A Főrabbinátus szóvivője nem kommentálta a fenti ügyeket.

(Forrás és címlapkép: Haaretz.com. A cikket fordította: Dési Tamás.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Izrael: Egy város büszke a Pride-ra
2021. Június 27. / 15:07

Izrael: Egy város büszke a Pride-ra

Kommentek