Na de mi is az a Lág Báomer – Miért nevezetes az ómer 33. napja?

2024. Május 21. / 10:49


Na de mi is az a Lág Báomer – Miért nevezetes az ómer 33. napja?

A Lág Báómer (magyarul: az ómer harmincharmadik napja) köré az elmúlt két évezredben sokféle hagyomány szövődött, egy bizonyos: a pészachtól sávuótig tartó ómerszámlálás 33. napja többszörösen kitüntetett nap. 

A 2 ezer évvel ezelőtt élt Rabbi Akiba tanítványai közül egy különösen súlyos járvány során az ómerszámlálás heteiben 24 ezren haltak meg, de – a hagyomány szerint – az ómer 33. napján senki sem halt meg. Ez az egyik oka az ünneplésnek.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Rabbi Akiva talán leghíresebb tanítványa Simon bár Jocháj volt, a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Zohár állítólagos szerzője. Neki az volt a kívánsága a követőihez, hogy a halála napján majd ne szomorkodjanak, hanem mulassanak – s mivel Simon bár Jocháj állítólag éppen Lág Báómer napján halt meg, az ő emlékére is vigadni kell ilyenkor.

Régen a zsidó közösségekben a Lág Báómer diákünnep is volt: a zsidó gyerekek ezen a napon kirándulni mentek, és fakardokkal, játékíjakkal katonásdit játszottak.

Családi Lág báomer party a Scheiber Suliban

Tarts velünk a város legtüzesebb Lág báomeri családi fesztiváljára május 26-án, vasárnap 11 és 15 óra között a Schebier Sándor suliban! A belépő 613 forint, de 1 éves kor alatt ingyenes.

Lág báomer bejáhád – a Rumbi Tanház kivonul, így e különleges napon az ünnepi programokról a Gyere velem zsinagógába és a Rumbi Tanház csapata gondoskodik. A helyszínen a Jaffe Családsegítő Központtól kérhettek segítséget. Az izgalmat a „szomjoltóság" tűzoltós rendezvénycsapat kínálja.

Részletes program és jegyvásárlás

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ne úgy élj, ahogy a külvilág – Jó szombatot!
Élet + forma
Mazsihisz podcast: Legendás magyar focisták Izraelben