Michelle Obama unokatestvére lett a világ fekete zsidóinak vezető rabbija

2020. Január 13. / 10:38


Michelle Obama unokatestvére lett a világ fekete zsidóinak vezető rabbija

Sokan nem tudják, hogy az egykori First Lady, Michelle Obama unokatestvére, Capers C. Funnye Jr. több mint harminc éve betért a zsidóságba, és jó ideje rabbiként szolgál a  Beth Shalom B'nai Zaken etióp zsidó közösségben Chicagoban. A rabbik nemzetközi zsidó tanácsa (International Israelite Board of Rabbis – IIBR) most őt nevezte ki a világ fekete zsidó közösségeinek vezetőjévé.


Capers C. Funnye Jr. 1952-ben született a dél karolinai Georgetownban. A Harvard Egyetem diákjaként, a hetvenes években kezdett érdeklődni a judaizmus iránt, majd hivatalosan is betért a zsidóságba. 1985-ben kezdett szolgálni rabbihelyettesként a chicagoi  Beth Shalom B'nai Zaken zsinagógában, ahol 1996-ban lett hivatalosan is rabbi. A chicagói Beth Shalom az Egyesült Államok egyik legnagyobb fekete zsidó közössége, mintegy 200 tagja van. 

fek.jpegAz elnökkel és a First Ladyvel

A fekete rabbi mintegy 16 éve vesz részt a rabbik nemzetközi tanácsának (International Israelite Board of Rabbis – IIBR) munkájában, ahol egykori mesterének, Levi Ben Levy rabbinak a nyomdokaiba lépett. A testület most őt nevezte ki a világ fekete zsidó közösségeinek képviselőjévé, munkája elsősorban Dél-Afrikába, Nigériába, Ugandába és a Karib-térségbe szólítja. Feladatai közé tartozik a judeoafrikai közösségekkel való párbeszéd az Egyesült Államokban és Európában is. 

fek1.jpegNetanjahu miniszterelnökkel

Mint Capers Funnye rabbi nyilatkozta, „a világban sok fekete zsidó él, nem vagyunk marginális, elkülönülő csoport a zsidóságon belül”. Hozzátette: „zsidók vagyunk a Tóra vezérlete alatt".

(A Coolamnews cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Magyarul is olvasható már az Unortodox
2020. Május 05. / 12:43

Magyarul is olvasható már az Unortodox

Izrael
EU-biztos: jogellenes Ciszjordánia annektálása

Kommentek