Már látható a Tóth Emil főkántorról szóló film az interneten

2020. December 29. / 08:41


Már látható a Tóth Emil főkántorról szóló film az interneten

,,Pár évvel ezelőtt néhány barátommal, munkatársammal elhatároztuk, hogy portréfilmeket forgatunk nagy magyar zsidó kántorokról. Ők olyan titkokat őriznek, amelyek részint a bibliai ősidők, részint az európai hagyományok, részint a magyar népzene különös rétegeivel tartanak rokonságot" – írja ajánlójában Fazekas Lajos arról a portréfilmről, amely Tóth Emil főkántort mutatja be. Az alkotás most már szabadon megtekinthető a neten.


A magyar zsidó közösség kiemelkedő főkántorairól szóló alkotás producere Villányi András fotóművész, az öt részes sorozat stábjában ott találjuk Belovári Tibor hangmérnököt, Benedek István Gábor írót, Fazekas Lajos rendezőt, Nádorfi Lajos operatőrt-vágót, valamint szerkesztőként Villányi Zsuzsannát. 

A megszólaltatott kántorok: Doff Imre, Fekete László, Kardos Péter, az internetre most fölkerült film Tóth Emilről szól, aki a halála előtt a kórházban még láthatta a róla készült alkotást. 

Fazekas Lajos rendező ajánlójában így fogalmaz: „pár évvel ezelőtt néhány barátommal, munkatársammal elhatároztuk, hogy portréfilmeket forgatunk nagy magyar zsidó kántorokról. Ők olyan titkokat őriznek, amelyek részint a bibliai ősidők, részint az európai hagyományok, részint a magyar népzene különös rétegeivel tartanak rokonságot. A leforgatott filmeket egy ünnepélyes díszbemutatón tártuk a közönség elé. Ezután lelkes szavakkal bíztattak minket a folytatásra, de anyagi támogatásra nem sikerült szert tennünk". 

Négy nagyszerű kántor személyét és teljesítményét őrzik ezek a filmek, közülük ketten már megtértek az örökkévalóságba. A kincsek, amelyeket a kántorok őriznek és előadnak, a magyar kultúra olyan rétegét rejtik, amely leírva sehol sincs. Az előadás módját, magukat a dallamokat személyesen adják át mesterek a tanítványaiknak, akik azokat saját képükre formálva hoznak létre korábban sosevolt értékeket. Így őrződik meg és gazdagodik a magyar askenázi dallamkincs – írja Fazekas Lajos.

A producerről, Villányi Andrásról szóló cikkünket ide kattintva olvashatják, míg a sorozatról részletesebben a Kultúra.hu írásában olvashatnak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Steven Spielberg lett az idei Genesis-díjas
Hírek, lapszemle
Megjelent a Szombat februári száma
2021. Február 09. / 12:31

Megjelent a Szombat februári száma

Kommentek