Izgalmas előadás az ukrajnai zsidók történetéről a Héber Imre Klubban

2022. Április 26. / 09:35


Izgalmas előadás az ukrajnai zsidók történetéről a Héber Imre Klubban

Az érdeklődők a ZOOM internetetes videóplatformon tekinthetik meg a Héber Imre Klub következő előadását, amely ezt a címet viseli: Az ukrajnai zsidóság kialakulása. Az előadó Villányi András fotóművész, aki április 27-én, holnap negyed 4-től foglalja össze a témával kapcsolatos ismereteit.

Az általános iskolai történelem órákról a középkori Magyar Királyság történetéből mindannyiunk számára ismerős ez a két kifejezés: Halicsi Fejedelemség és Gácsország. Ez a történelmi régió nem más, mint a mai Ukrajna – és részben a mai Lengyelország – területén lévő Galícia és Lodoméria, ahol századokon át milliós lélekszámú zsidó közösség élt.

Galícia és Lodoméria neve a magyar királyi oklevelekben először a XIII. század elején bukkant fel, a két latin szó voltaképpen Halicsot és Vologyimirt (ma: Volodimir-Volinszkij) jelölte. Ez a két város volt a középkori Halicsi Fejedelemség két legfontosabb települése.

A régióban évszázadokon át szenvedett a jelentős számú zsidó lakosság a szinte állandósult pogromoktól. A jelenlegi adatok szerint a vészkorszak előtt a mai Ukrajnában mintegy másfél millió zsidó élt, közülük a holokauszt után mindössze félmillióan maradtak életben. A Szovjetunió felbomlása után a zsidók zöme alijázott, a 2020-as ukrajnai népszámláláson 43 ezren vallották magukat zsidónak, de a kutatások szerint az országban mintegy 200 ezer lehet a zsidók száma – pontosabban lehetett a 2022 tavaszán kirobbant háború előtt, hiszen az elmúlt hetekben sokan elhagyták az országot.

Az ukrajnai zsidóság fentebb csak vázlatosan érintett történetéről Villányi András fotóművész tart előadást a a Héber Imre Klub keretében a a ZOOM internetetes videóplatformon április 27-én, szerdán negyed 4-től. 

Aki meg szeretné hallgatni az előadást, a rendezvény előtt pár perccel kattintson erre a linkre

(Címlapkép: Galíciai zsidók a XX. század elején. Forrás: A Világháború képes albuma, a Légrády testvérek kiadása, Budapest.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek