Eszti könyve, avagy csodás mesekönyv: rólunk

2021. December 22. / 16:45


Eszti könyve, avagy csodás mesekönyv: rólunk

Kijött a nyomdából egy gyönyörű kiállítású mesekönyv Eszti könyve – Egy mese, ami megtörtént címmel a Bét Sálom Alapítvány kiadásában. A kötet Bence Réka és Bence Gábor munkája, az előszót pedig Radnóti Zoltán főrabbi írta. Aki a címből a héber Bibliából ismert Eszter könyvére asszociál, az jó nyomon jár. 


„Hol volt, hol nem volt…” kezdjük a meséinket a gyermekeknek. Ám ez alkalommal kezdjük el így: „igen, így volt és mi is ott voltunk…” – így kezdődik az Eszti könyve előszava, amelyet Radnóti Zoltán főrabbi, az újbudai  Bét Sálom zsinagóga rabbija írt.

Eszti_könyve (2).jpeg

Majd így folytatódik: „Eszter királyné és az ókori perzsa zsidóság története nem a csatákat megnyerő makkabeus hősökről szól, hanem mirólunk, azokról a zsidókról, akik Izraeltől messze lakunk. Felnőttekről és gyermekekről; nőkről és férfiakról. Az elmúlt 2500 évben sokszor féltünk, ám a hitünket akár titokban, akár megvallva, de őriztük és gyakoroltuk. Reméltük, hogy az Egyisten ad nekünk segítséget a túléléshez. Eszter királyné, Mordeháj, a közösség vezetője személyes példamutatásukkal adtak erőt a zsidó népnek".

Bence Réka és Bence Gábor szép, igényes kiállítású, kemény táblás mesekönyve nagyszerű arra, hogy kisgyermekeink számára közelebb hozza a bibliai és történelmi eseményeket. A szövegek a a gyerekek nyelvén íródtak, a rajzok pedig csodaszépek. 

Kereskedelmi forgalomba nem kerül, aki szeretne belőle, keresse fel a Mazsihisz budapesti, Síp utca 12. szám alatti székházában az első emeleti rabbiságot. Ára nincs, de adomány adható érte. Megéri!

(Fotók: Fejes Emőke)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek