Egy Amerikába kivándorolt kohén „megismételt”  bar micvója Debrecenben

2019. Augusztus 09. / 10:13


Egy Amerikába kivándorolt kohén „megismételt” bar micvója Debrecenben

Louis Ungar a szüleivel 56 évvel ezelőtt vándorolt ki Debrecenből az Egyesült Államokba, így a bar micvóját annak idején már ott, Los Angeles-ben tartották. Ám a most 68 éves férfi több évtized elteltével újra látni akarta gyermekkora helyszínét, így a közelmúltban Debrecenbe utazott, és a helyi hitközség szervezésében „ismételt” bar micvót tartott. 


Louis Ungar (Ungár Lajos) idén februárban e-mailben kereste meg a debreceni hitközséget, hogy szeretne a Debreceni Ortodox Zsinagógában ismételt bar micvót tartani. A most 68 éves Louis Ungár Hajdúszováton született kohanita családban,  és 12 éves koráig, míg ki nem vándoroltak, Debrecenben élt. Itt járt a szüleivel, nagyszüleivel a zsinagógába, itt élték vallásos zsidó életüket, de a bar micvóját már ott, Los Angelesben tartották. 

A férfi több évtizedes távollét után újra látni szerette volna gyermekkora helyszínét, így jutott arra az elhatározásra, hogy 56 év után felkeresi  Debrecent. A kohanita férfi az amerikai családjával, köztük két fiával, Josuaval és Zakaryval érkezett a cívisvárorsba. 

debreceni-zsinagoga-foto-Czegledi-Zoltan-MTI.jpgA debreceni zsinagóga (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Louis Ungar a helyi hitközség beszámolója szerint „ izgatottan, könnyes szemekkel nézte meg a nagy zsinagógát, különösen a kis bet hamidrash emléke jött benne elő. Az egykori vágodába belépve, az ismert illat megcsapta az orrát, felidézte a szüleivel, nagyszüleivel a piacon történt vásárlásokat, és a vágatást”.

A megismételt bar micvó napján Dickmann László samesz és Éliás Viktor kántor mellett Josua Ungar imádkozta a délelőtti imákat. Az izraeli Ezriel és Elad leinolták a heti szakaszt, majd máftirként hívták fel az amerikai vendéget – héber nevén Jehuda ben Joszef HaKohent –, aki meghatódva olvasta a heti máftir szövegét. Az ilyenkor szokásos Izraelből származó cukordobálás sem maradt el a hangos „Mazal tovok” mellett.

Forrás és bővebb információ: www.dzsh.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 115 éve született Keleti Márton filmrendező
Élet + forma
A Mazsihisz és az 1 százalék: Köszönjük a bizalmat!

Kommentek