Amiben lehet reménykedni: az ember sár és Isten képmása is – Jó szombatot!

2023. Október 13. / 13:20


Amiben lehet reménykedni: az ember sár és Isten képmása is – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 17 óra 43 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Brésit (Mózes 1. 1:1-6:8.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

A Tórában található két teremtéstörténet egyike szerint az ember a teremtés salakjából lett, a másik szerint Isten képmását viseli. 

És mindkettő igaz.

Az embert a föld porából teremtette a teremtés végén, mintegy fölösleges ráadásként Isten. Az építkezés törmelékéből, a sittből. Utoljára, a legutolsónak a teremtés művében. Az ember egyáltalán nem tűnik hívogató lénynek az elbeszélésben. A másik teremtéstörténet azonban ő a teremtés művének kitüntetett képviselője, felelőse. Isten képmására teremtett élőlény, aki fényt hozhat a világba, az isteni fény edénye lehet. Melyikek vagyunk?

Az, ami múlt szombaton Dél-Izraelben történt, olyasmi, amire csak a Szentírás képes szavakat találni. 

Megmutatkozott újra az, amit az Egyesült Államok elnöke színtiszta gonosznak nevezett, jelen van a világban. Ez Ámálék, a bibliai Ámálék, a gonosz minden ilyen megnyilvánulását el kell tüntetni az ég alól, ilyen démoni gonoszságnak, noha végigkíséri a történelmet, nem lenne szabad lennie a világban és el kell jönnie az időnek, amikor nem lesz. Bár azt lehetne mondani, hogy ezek nem emberek. Azok. Ember volt Heródes, Torquemada, Hitler, Pol Pot. Emberek. Világosítsd fel gyereked, a haramiák, a kannibálok, a színtiszta gonosz megnyilvánítói: emberek.

Az Isten a saját képmására teremtette az embert. 

És ezt lehetett látni a társait az utolsó pillanatig ellátó és vigasztaló, meggyilkolt katonalány utolsó híradásaiból, abból, ahogy a híres palesztin blogger megírta, mostantól fogva elsősorban izraelinek tekinti magát, abból, ahogy a 23 éves katonalány órákon át kockáztatta az életét, hogy megmentse a kibuca lakóit, egészen addig, amíg meg nem érkezett a hadsereg a felmentésükre, a drúz tiszt, aki az életét adta az északi közösségek, települések biztonságáért. Az apa, aki visszatartotta a terroristákat addig, amíg a családja el tudott menekülni, azok, akik habozás nélkül adták, kockáztatták az életüket másokért, megszólaltak, hangosan, félreérthetetlenül a színtiszta gonosz ellenében. Akik szembenéztek vele.

A Tóra ismeri az embert. 

Minden arcát ismeri. Az áldozatok számára név és emlékoszlop emeltetik Izráelben az Örökkévaló Isten által. Ő vigyázza örökké emléküket és mi sem felejtjük el őket addig, amíg meg nem jön a Messiás végre, hogy mindent jóvátegyen Ádámig és Éváig visszamenően.

Békés ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek