Amiben lehet reménykedni: az ember sár és Isten képmása is – Jó szombatot!

2023. Október 13. / 13:20


Amiben lehet reménykedni: az ember sár és Isten képmása is – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 17 óra 43 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Brésit (Mózes 1. 1:1-6:8.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

A Tórában található két teremtéstörténet egyike szerint az ember a teremtés salakjából lett, a másik szerint Isten képmását viseli. 

És mindkettő igaz.

Az embert a föld porából teremtette a teremtés végén, mintegy fölösleges ráadásként Isten. Az építkezés törmelékéből, a sittből. Utoljára, a legutolsónak a teremtés művében. Az ember egyáltalán nem tűnik hívogató lénynek az elbeszélésben. A másik teremtéstörténet azonban ő a teremtés művének kitüntetett képviselője, felelőse. Isten képmására teremtett élőlény, aki fényt hozhat a világba, az isteni fény edénye lehet. Melyikek vagyunk?

Az, ami múlt szombaton Dél-Izraelben történt, olyasmi, amire csak a Szentírás képes szavakat találni. 

Megmutatkozott újra az, amit az Egyesült Államok elnöke színtiszta gonosznak nevezett, jelen van a világban. Ez Ámálék, a bibliai Ámálék, a gonosz minden ilyen megnyilvánulását el kell tüntetni az ég alól, ilyen démoni gonoszságnak, noha végigkíséri a történelmet, nem lenne szabad lennie a világban és el kell jönnie az időnek, amikor nem lesz. Bár azt lehetne mondani, hogy ezek nem emberek. Azok. Ember volt Heródes, Torquemada, Hitler, Pol Pot. Emberek. Világosítsd fel gyereked, a haramiák, a kannibálok, a színtiszta gonosz megnyilvánítói: emberek.

Az Isten a saját képmására teremtette az embert. 

És ezt lehetett látni a társait az utolsó pillanatig ellátó és vigasztaló, meggyilkolt katonalány utolsó híradásaiból, abból, ahogy a híres palesztin blogger megírta, mostantól fogva elsősorban izraelinek tekinti magát, abból, ahogy a 23 éves katonalány órákon át kockáztatta az életét, hogy megmentse a kibuca lakóit, egészen addig, amíg meg nem érkezett a hadsereg a felmentésükre, a drúz tiszt, aki az életét adta az északi közösségek, települések biztonságáért. Az apa, aki visszatartotta a terroristákat addig, amíg a családja el tudott menekülni, azok, akik habozás nélkül adták, kockáztatták az életüket másokért, megszólaltak, hangosan, félreérthetetlenül a színtiszta gonosz ellenében. Akik szembenéztek vele.

A Tóra ismeri az embert. 

Minden arcát ismeri. Az áldozatok számára név és emlékoszlop emeltetik Izráelben az Örökkévaló Isten által. Ő vigyázza örökké emléküket és mi sem felejtjük el őket addig, amíg meg nem jön a Messiás végre, hogy mindent jóvátegyen Ádámig és Éváig visszamenően.

Békés ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Rózsa Péter: Jelenlét
2024. Január 23. / 10:31

Rózsa Péter: Jelenlét