A testetlenség anyaga: Jom Kipuri övcsat

2023. Szeptember 22. / 14:31


A testetlenség anyaga: Jom Kipuri övcsat

– A legbensőségesebb imánk a megszabadulásért, a megbocsátásért egyúttal ki van írva az övcsatunkra, az, ami bensőséges, külsőleg is kifejeződik és ez fokozza bensőségességét. Ez a judaizmus egyik lényege – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában, amelynek középpontjában a közelgő hosszú nap áll.

Mózes elvonult, amikor olyanná vált, mint az angyalok, mi zsinagógába, egymás társaságába megyünk azért, hogy együtt legyünk Istennel. 

Segít elmélyülni, ha valami kifejezi rajtunk és másokon, a ruhákon elsősorban, a befelé fordulás igényét. A belülre figyelésnek kívül is látszania kell. Egy olyan szín alkalmas erre, amely igazából nem szín, a fehér. A színek tagadása, hiánya. A tisztaság és másfelől a halál jelzése. 

Minden számvetés annak tudatában történik, hogy az élet véges, az a kérdés, hol tartunk benne, mindig ennek tudatában válik csak értelmessé. Ha örökké tartana, mindegy lenne, sőt értelmetlen volna megkérdezni, hol tartunk éppen. 

A kitlit, a fehér halotti leplet fogja össze az övcsat, amelynek idézete része a Jom Kipur előestéjén tartott Kol Nidré-szertartásnak. A legbensőségesebb imánk a megszabadulásért, a megbocsátásért egyúttal ki van írva az övcsatunkra, az, ami bensőséges, külsőleg is kifejeződik és ez fokozza bensőségességét. Ez a judaizmus egyik lényege. A zsidó jog szertartási törvényei, étkezési előírásai, a szombattartás és a többi előírás a jámbor zsidó hitének megnyilvánulása ezen a világon. 

Ennek az egyik legszebb példája az önkorlátozást kifejező Jom Kipuri övcsat a kitlin, a halotti leplen. 

Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.
A műtárgy adatlapja
itt található.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek