A mi fiaink  – tévésorozat a zsidó-palesztin ellentétről

2019. Október 10. / 10:20


A mi fiaink – tévésorozat a zsidó-palesztin ellentétről

Szerző: Kácsor Zsolt

A megtörtént cselekményeket bemutató, A mi fiaink című izraeli sorozat még augusztus 13-án debütált az HBO GO-n, és ezen a héten kedden ért véget a tizedik résszel. A csatorna kínálatában még egy ideig szerepel, s tanácsoljuk, hogy feltétetlenül nézzék meg. Nem csak héber nyelvtanulásra kiváló, de egészen döbbenetes közelképet kapunk a médiában sokszor leegyszerűsítetten láttatott zsidó-palesztin viszony összetett, bonyolult voltáról.


Mint arra mindannyian emlékezhetünk, a Hamasz terroristái 2014 nyarán elraboltak és meggyilkoltak három zsidó tizenéves fiút, ami megrázta egész Izraelt. A válasz nem késett sokáig: három zsidó fiatal Kelet-Jeruzsálemben rabul ejtett egy palesztin kamaszt, Mohammed Abu Kdeirt, akit meggyilkoltak, majd felgyújtottak egy városszéli erdőben – a halálakor mindössze 16 éves Mohammed Abu Kdeirt azóta az arab világ mártírként tiszteli. Ezek a bűncselekmények vezettek az Izrael és a Hamasz terrorszervezet közötti háború kitöréséhez.

Ez a történelmi alapja A mi fiaink című, tízrészes izraeli sorozatnak, amelynek utolsó részét e héten kedden este mutatta be az HBO GO mozicsatorna. Remek sorozatról van szó, amelyet mindenkinek látnia kell, aki nem a világ fekete-fehér olvasatára kíváncsi, hanem az is érdekli, hogy a monokauzális magyarázatok milyen bonyolult társadalomlélektani összefüggéseket  rejtenek. 

A sorozat írói három főszereplőre fókuszálnak: Mohammed Abu Kdeir palesztin édesapjára,  Husszein Abu Kdeirre, akit Johnny Arbid alakít átütő erővel. Sokszor az az érzésünk, hogy erre a szerepre „az utcáról” kerestek egy amatőr színészt, hiszen Johnny Arbid olyan hitelesen alakítja a megtört apát, aki két világ – a palesztin szélsőség és az izraeli igazságszolgáltatás – vonzása között vergődik, hogy már-már azt hisszük: ő maga is személyesen érintett a történetben.

ami5.jpgHusszein Abu Kdeir szerepében: Johnny Arbid

A másik főszereplő a gyilkossági ügy harmadrendű vádlottja, Avisai Elbaz, akinek a szerepére Adam Gabayt kérték föl. A fiatal színésznek nehéz dolga volt, hiszen egy 16-17 éves, éretlen, pszichés problémákkal küszködő, dadogó kamasz bőrébe kellett belebújnia – és az alakítása egészen parádés.

ami2.jpgAvisai Elbaz (Adam Gabay)

A harmadik főhős kitalált szereplő: ő Simon, a belbiztonsági szolgálat belső, zsidó részlegének fedett beosztásban dolgozó ügynöke, akit Slomi Elkabetz alakít. Az ő alakját azoknak a nyomozóknak a figurájából gyúrták össze, akik az emberrablási ügyön a valóságban dolgoztak, talán ez az oka annak, hogy a szerep mélyen hiteles. Egy önmagával tépelődő viszonyban lévő, de száz százalékban a munkájára koncentráló nyomozót láthatunk, akit nem csak a szakmai rutinja, de mély emberismerete is segít a nyomozásban. 

ami.jpgSimon, a belbiztonsági szolgálat ügynöke: Slomi Elkabetz

A sorozat még hetekig elérhező lesz, feltétlenül ajánlatos megnézni, a kivitelezés ugyanis profi munka. A fikciós jelenetek közé archív felvételeket is bevágnak, ami még hitelesebbé teszi a már-már dokumentarista pontossággal megrajzolt cselekménysorozatot. Ne mulasszák el megnézni, ha nem könnyű szórakozásra, hanem elgondolkodtató, tényfeltáró, oknyomozó jellegű műalkotásra vágynak.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek