„A legfontosabb küldetésünk nem változott: tanulni és tanítani”

2020. Február 21. / 13:20


„A legfontosabb küldetésünk nem változott: tanulni és tanítani”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége a napokban megtartott tisztújító közgyűlésén ismét Kovács Lászlót választotta meg elnökévé, aki a rendezvényen elmondta: azért csatlakoztak az Izrael-barát szervezeteket tömörítő European Alliance for Israelhez, hogy összehangoltan tudjanak fellépni az Európában egyre erősödő antiszemitizmus és anticionizmus ellen. A Debrecenben élő régi-új elnökkel a megválasztása alkalmából készítettünk interjút.


A Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában, Budapesten tartotta meg tisztújító közgyűlését. (A zárt gyűlés után nyilvános rendezvényen ünnepelték meg a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének, valamint a magyar-izraeli baráti társaságok megalakulásának 30. évfordulóját. Erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható. Interjúnk végén a rendezvényen elhangzott közös állásfoglalást találják.) Kovács Lászlót abból az apropóból kérdeztük, hogy a tisztújító közgyűlésen újra őt választották országos elnökké.

kov3.JPGKovács László a Mazsihisz székházában tartott rendezvényen (Fotó: Fejes Emőke)

Össze tudja számolni, hogy a megalakulás óta eltelt harminc évben mennyi rendezvényt tartottak?

Pontos számot nem tudok, de az biztos, hogy több mint kétezret. 

Hányan vannak összesen?

Az első magyar-izraeli baráti társaság megalakulása után összesen huszonkét magyar nagyvárosban alakult baráti társaság, az előbb említett kétezres szám tehát összességében értendő. Az aktivistáink és szervezeteink fáradhatatlan és önzetlen munkát végeztek, előttük hajtottunk fejet a „Barátság 30 éve” címmel most megjelent kiadványunkkal. 

Mennyiben változtak meg a céljaik az elmúlt harminc év alatt?

A legfontosabb küldetésünk nem változott: tanulni és tanítani. Az Egyesült Államok korábbi nagykövete, Nikki Haley mondta a következőket: „nagyon könnyű számomra szeretni Izraelt, közel érzem magam a zsidó emberekhez. Minél többet tanultam, annál jobban szerettem Izraelt”. Igen, ez a fontos. A mi dolgunk megmutatni azokat a történelmi folyamatokat, amelyek a modern Izrael állam létrejöttéhez vezettek, megismertetni azokat a folyamatokat, amelyek eredményeként mára virágzó gazdaság és színes, értékes kultúra jellemzi a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját.

Milyen eredményeket értek el?

Az elmúlt három évtizedben Izrael valóságának, értékeinek, eredményeinek bemutatásával sokak téves elképzelését. hozzáállását, világlátását tudtuk formálni. Ezért tartjuk a rendezvényeinket, hiszen mi így küzdünk az antiszemitizmus ellen, az Izrael ellenesség ellen, a megbélyegzés és kirekesztés ellen. Nem zsidó szervezet vagyunk nagyon sok nem zsidó taggal, s azzal a szándékkal, hogy a félinformációk világában bemutassuk, hogy mi a valóság.

A tisztújításon milyen eredmények születtek az elnökválasztáson kívül?

Megválasztottuk a különböző régiók vezetőit is. Ők Illés Tamás Szekszárdról, Kovács Károly Zalaegerszegről, Vajda János Szentendréről, Gál Ottó Nyíregyházáról és Sipőcz Ernő Győrből. 

Tavaly borúlátóan nyilatkozott a jövőről. Hogy látja, a harmincadik után lesz ötvenedik évforduló?

A közgyűlésünkön elhangzott hozzászólások konklúziója az, hogy szükség van a fiatalításra, meg kell találnunk azokat az eszközöket, amelyekkel a fiatalokat meg tudjuk szólítani, és át tudjuk nekik adni a baráti társaságok irányítását.


NYILATKOZAT 

Mi, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok tagjai, 

elkötelezettek vagyunk a két ország – Magyarország és Izrael – és a két nép közötti barátság és együttműködés mellett; 

üdvözöljük a két ország közötti egyre erősödő diplomáciai, kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat; 

támogatjuk a zsidó nép jogát a nemzeti hazához: Izrael a zsidóság hazája; 

ellenezzük az antiszemitizmus, anticionizmus, valamint a rasszizmus minden formáját;

elutasítunk minden olyan szervezetet és törekvést, amely Izrael delegitimációjára törekszik és nem ismeri el Izraelt;

a Hezbollah és a Hamasz terrorszervezetek, amelyek izraeli emberek meggyilkolására és Izrael – a zsidó állam – megsemmisítésére törekednek, a civil lakosság elleni támadásokat háborús bűncselekménynek tekintjük; 

elismerjük Izrael állam jogát a határai, területe, valamint állampolgárai életének védelméhez; 

elutasítjuk az Izrael ellenes bojkottot és támogatjuk az együttműködés minden formáját Izrael és az Európai Unió, különösen Izrael és Magyarország között; 

támogatjuk a magyar kormány Izrael elleni kezdeményezéseket megakadályozó fellépését a nemzetközi szervezetekben;

elismerjük minden állam jogát, hogy maga határozza meg, mely városát tekinti fővárosának; 

kezdeményezzük, hogy az Európai Unió ismerje el Jeruzsálemet Izrael államának történelmi fővárosaként.

Budapest, 2020. február

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek