Ma este beköszönt szukkot örömünnepe

2020. Október 02. / 07:23


Ma este beköszönt szukkot örömünnepe

A sátrak ünnepének is nevezett nagy zarándokünnep ma este köszönt be, és ebből az alkalomból minden hittestvérünknek azt kívánjuk, hogy – miképpen a Tóra parancsolja – örvendezzünk az Örökkévaló előtt. Emlékezzünk őseinkre, akik a pusztai vándorlás idején sátrakban laktak, becsüljük meg a föld terményeit, amelyek éltetnek minket és dicsérjük a Teremtőt minden nép boldogulására és javára.


A szukkot lényegében a nyárvégi, őszi terménybetakarítás megünneplése, vagyis az egész évben végzett munka fölötti öröm kifejeződése és betetőzése, egyúttal testi, lelki megnyugvás és közösségi felkészülés a téli időszakra. Vidám és nevetéssel teli időszak volt ez az ókori zsidóság életében, amikor egyszerre pihent meg a test és nyugodott meg a lélek: igen, idén is betakarítottuk a termést, igen, idén is gondoskodott rólunk az Örökkévaló, tehét igen, jogos és indokolt ünnepelni az élet áldásait. 

Minapi hírlevelünkben azt írtuk, hogy a szukkot nyolcnapos, s habár nem tévedtünk, a számadat annyiban kiigazításra szorul, hogy az ünnep Izraelben nyolcnapos ugyan, a diaszpórában azonban hét vagy kilenc – attól függően, hogy a szukkotot követő napokat hová számoljuk. Ha már a számoknál tartunk: szukkot egyik legfontosabb napja a hetedik, ez a Hosanna Rabba, amelynek lényege az, hogy az újév napján megíratott, majd az engesztelés napján bepecsételt isteni ítélet végrehajtása e napon veszi kezdetét. 

b.jpgA luláv és az etrog

Az ünnepet idén sajnos nem tudjuk közösségben megtartani a vírushelyzet miatt, s nem tudunk ünnepi csokrokat sem lengetni a zsinagógákban, holott máskor ezek a sátoros ünnep felejthetetlen pillanatai. Ám a megfelelő halachikus szabályok betartásával szerencsére otthon is megteremthetjük a szukkot hangulatát, hiszen a főbb kellékek évezredek óta adottak: kell hozzá sátor (szukka), ünnepi csokor (luláv), s egy különleges citrusféle (etrog). 

Ne felejtsük el, hogy szukkot végéig a barcheszt nem sóba, hanem mézbe kell mártanunk annak érdekében, hogy legyen édes és jó évünk. 

Saná tová umetuká minden hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Netanjahu a terroristáknak: Nem lesz menedék
Megemlékezések
Ma lett 80 éves Bob Dylan, a Nobel-díjas tünemény

Kommentek