Hol vagy és hol a testvéred? – Jó Szombatot!

2019. Október 25. / 17:05


Hol vagy és hol a testvéred? – Jó Szombatot!

Nem jó az embernek egyedül, látja be az Örökkévaló. Később, sajnos, az is kiderül, hogy hiába vágyik az ember a másikra, vigyázni, felelősséget vállalni érte nem mindig, nem mindannyian vagyunk képesek. Jó Szombatot!


Ádám mellé az Örökkévaló megteremti Hávát, a társát. A föld élettel telik meg kettejük révén, de számot adni még nem képesek egymásról. Amikor a tiltott fa gyümölcséről esznek és az Örökkévaló a kertben sétál, Ádám gyengén teljesít férjként. A Teremtője kérdésére, hogy hol vagy, szinte rögtön a másikra kezd el mutogatni. Hává tehet róla, ő találta ki, ő kezdeményezte. Ádám pontosan érti a Jóisten kérdését. Az Örökkévaló természetesen pontosan tudja, hol van Ádám, mert mindent tud, kérdése felszólítás. Állj elő, számolj el azzal, amit csináltál, vállalj érte felelősséget. Kerülj a szemem elé. Ádám érti és elhárítja a felelősséget, Hávára tolja.

Az első felelősségvállalási kísérlet a világon nem sikerült. A második eset még sokkal súlyosabb. Káintól azt kérdezi nemsokára az Örökkévaló, hogy hol a Te testvéred. Nem tudom, hát őrizője vagyok én-kérdez vissza Káin. A kérdés, akármilyen szemtelen, jogos. Épp azt tudakolja, hogy talán felelősséggel tartozom érte? És a válasz még az övékénél jóval kevésbé súlyos és egyértelmű esetekben is az lenne, hogy igen, feltétlenül. El kell számolnod azzal, hol vagy Te és hol van a Te testvéred.

A Jóisten azóta is sétál a kertben és néha a hangját is szoktuk hallani, időről-időre megszólal bennünk a kérdés, hogy hol vagy Te és hol van a Te testvéred? időről-időre számot kell adnunk erről. Az életünk nem egyszerű magántulajdon, amelyről belátásunk szerint rendelkezhetünk, felelünk érte és általa. Felel-ősnek lenni elsősorban azt jelenti, hogy a Tóra első két kérdésére készen állunk és kész vagyunk a válasszal, amelyet Ádám és Káin az első két nemzedékben, hiába értették pontosan, mit kíván tőlük a Jóisten, elmulasztottak megadni. A két kérdés csak együtt válaszolható meg, csak önmaguk ismerői lehetnek mások őrzőivé.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek