Dolgozz kevesebbet, légy többet a gyerekeiddel – Jó Szombatot

2019. Január 25. / 12:47


Dolgozz kevesebbet, légy többet a gyerekeiddel – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:15 óra, a Szombat királynője 17:24 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Jitró” (Mózes 2. 18:1–20:23.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban

A Tóra tanítása: dolgozz kevesebbet, légy többet a gyerekeiddel

Mózes apósa, a midjánita (egy nem zsidó etnikumhoz tartozó) Jitró azt tanácsolja Mózesnek, hogy engedje el kicsit a hatalmát és legyen többet a családjával. Ennél bölcsebbet mi sem javasolhatnánk erre a szombatra és a következőkre sem.

A családegyesítés szép bibliai példáját szolgáltatja a mostani hetiszakasz eleje, amikor megérkezik Mózes apósa Izrael táborába az unokáival. Mózes ugyanis – érthető okokból – nem vitte magával a Fáraó elleni harca idején Egyiptomba a családját, a felesége sem volt vele. Ha az ember az ismert világ egyik leghatalmasabb szereplőjével akar kikezdeni, akkor a családját hagyja otthon. Mózes felelős Izraelért, de felelős a szerettei biztonságáért is. Mielőtt a világot meg akarnánk váltani, gondoskodjunk először a családunkról, először azt oldjuk meg, hogy a közvetlen környezetünket ne tegyük boldogtalanná. Ha ez már megy, jöhet a világ – figyelmeztet a Tóra.

De Mózes eddig még csak az első lépést tette meg, talán csak a nulladikat. Biztonságba helyezte a gyerekeit, de nem volt velük, gondoskodott a feleségéről, de nem volt együtt vele.

Jitró látta, hogy mi a helyzet és az idősebb rokon bölcsességével segítette ki Mózest, aki nem csak a családját kapta vissza apósa révén, de megalkotta „a fékek és ellensúlyok rendszerét” is, először a történelemben.

Figyelmeztette Mózest, hogy agyonhajszolja magát, kérte, hogy vegyen vissza. Ne ő ítélkezzen minden peres ügyben, építse le saját egyszemélyi hatalmát, mert a túlzott hatalom nem csak korrumpál, de fel is őröl. A legtehetségesebb ember is csak egy ember, aki nem tud mindent kontrollálni. Zsarnoknak lenni irtózatos energiát emészt fel és az, aki megpróbálja, nem csak a népét, magát is tönkreteszi, ahogy a kontroll igényébe beletébolyodott III. Richárd, aki már senkiben sem képes megbízni, a kontroll igénye elszabadítja benne és körülötte a paranoiát és úgy végzi, ahogy az ilyen vezetők végezni szokták. Ez a veszély minden fontos embert fenyeget és Jitró segít elkerülni, hogy Mózes III. Richárddá váljon. Megtanítja átengedni hatalma egy részét másoknak, megtanítja bízni társaiban, együttműködni. Mózesnek van rá hajlama, hogy dühödten megvesse a népet, akikért felelősséget vállal, ettől a hajlamától védi meg Jitró. Így épül ki a hatalommegosztás Izraelben és így kapja vissza Mózes a gyerekeit és a feleségét. Kevesebb lesz a hatalma és lesz ideje rájuk. A Tóra azt tanítja, hogy csak demokratikus vezető lehet boldog igazán és még ugyanebben a részben Isten is példát mutat ezt illetően: Ő is csak alattvalói, a zsidó nép belegyezésével fog uralkodni felettük, ezt a zsidóknak is jóvá kell hagynia, amikor a Szináj hegyéhez érnek és megkapják a Tízparancsolatot. A Tízparancsolatot megelőzi a családegyesítés.

Mózes visszakapja a családját, Izrael pedig megkapja a Tízparancsolatot

Ismerjük ezt a dilemmát: munka, karrier vagy család. A megoldás pedig a feladatok elosztása családon belül és a munkában is. Ne akarj mindent te megcsinálni, jusson időd arra, ami nélkül semminek semmi értelme: a többiekre. Mert csak azután vehette át Mózes a Tórát, hogy apósától átvette a gyerekeit.

Mindezt pedig egy nem zsidó embertől, egy bölcs midjánitától tanulta Izrael gyülekezete és ha elfelejtjük, mi tanultunk nem zsidó barátainktól, akkor magát a Tórát felejtjük el. 

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek