Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban

2024. Március 29. / 13:06


Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum dolgozói az egykori tábor nyolcas blokkjának padlója alatt fedeztek fel egy kézzel készített sakk-készletet. A gyűjtemény 35 karton négyzetlapból áll, melyeken a sakk különböző figuráinak kézzel rajzolt változatai láthatóak. A figurák a normalitás és emberség megőrzésére tett erőfeszítések tárgyi emlékeiként értelmezhetők.

sakk-készlet-auschwitz-cimlap.jpg

„A sakkfigurák képeit ábrázoló kártyákat vitrinekben állítottuk ki, és az „Esti idő” címet adtuk a tárlatnak. Az esti névsorolvasás és a kijárási tilalom kihirdetése közötti rövid, elméletileg szabad idő körüljárása a témánk” - magyarázta Magdalena Urbaniak, az installáció egyik szervezője. A kiállítás célja, hogy közvetítse a foglyok kétségbeesett mentális elfoglaltságát és vigaszkeresését olyan játékokon keresztül, mint a sakk és a kártyák, amelyeket bármilyen anyagból készítettek, amit csak találtak.

A múzeum „Sport és sportolók az auschwitzi koncentrációs táborban” című kiállítása rávilágít eme szellemi tevékenységek fontosságára, amelyek egyedüli kikapcsolódásként szolgáltak a megélt borzalmakkal szemben. „A tábor foglyai a szellemi tevékenységeket a brutális tábori valóságtól való elvonatkoztatás eszközeként használták...” A játékeszközök egy része illegálisan jutott el a tábor foglyaihoz a zsidó áldozatoktól elkobzott poggyászokból.” – olvasható a kiállítás leírásában.

Forrás: Zsidó Múzem aktuális magazinja

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek