A Tízparancsolat, az egész emberiségnek szánt örök isteni törvény – ma este beköszönt Sávuot

2021. Május 16. / 13:49


A Tízparancsolat, az egész emberiségnek szánt örök isteni törvény – ma este beköszönt Sávuot

A Szináj hegyi kinyilatkoztatás évfordulóját mindmáig megünnepeljük, ez a három zsidó zarándokünnep közül a második. Sávuot, a Tóraadás ünnepe ma este 7 óra 57 perckor köszönt be és kedd este 9 óra 14 percig tart.

Sávuot (a hetek ünnepe) – a legismertebb elnevezés arra utal, hogy peszach másnapjától (amikor az ősi Izraelben az aratás kezdődött) számoljuk a napokat és a heteket. Ez az omerszámlálás. Mihelyt 7 hét (negyvenkilenc nap) eltelik, az ötvenedik napon tartjuk a „hetek” ünnepét. A sávuot Izraelben egy napig, nálunk viszont– mint a fenti időpontból is látjuk– két napig tart.

Jom hábikurim (az új termés napja) – ünnepünk alkalmával mutatták be a hajdan volt jeruzsálemi Szentélyben az új kenyeret. Ekkor ettek először az új kenyérből. Az ország minden részéből a fővárosba zarándokolt a nép, hogy hálájukat kifejezzék a Templomban a bő termésért, s még a szekeret húzó állatokat is virágokkal díszítették.

Zmán mátán toráténu (a Tóraadás időpontja) – a Tízparancsolat elhangzásának évfordulója ez az ünnep, ezért ilyenkor a zsinagógában felolvassuk az erkölcs alaptörvényét, amelyet a Tórán belül is a legszentebbnek tartunk.

Áceret (záróünnep) – hagyományaink szerint a pészach ünnepével kezdődő sorozat csak a mostani évfordulóval zárul le. Az egyiptomi szolgaságból történt csodálatos szabadulás is csak az isteni törvény elfogadásával vált teljessé. Vallásunk tanítása szerint ezért nincs igazi szabadság a lélek szabadsága nélkül. 

Nem lehet véletlen, hogy a pészachot, a fizikai szabadulás ünnepét a bibliai hagyomány összekötötte ezzel a mostani sávuot ünneppel, a Tóraadás, vagy – úgy is mondhatjuk – a lelki szabadság emléknapjával.

A Tízparancsolat, az egész emberiségnek szánt örök isteni törvény, amely a zsidóság révén terjedt el világszerte, még mindig tartalmaz új, máig szóló tanítást és példamutató üzenetet.

Sávuothoz szinte semmilyen különös vallási szertartás nem kötődik, csupán két – általánosan elterjedt – népszokást említhetünk meg, amelyek az ünnep sajátos hangulatát alakítják. Otthonainkat és templomainkat sok szép virággal, friss lombbal díszítjük, és tejes ételeket fogyasztunk. Ezzel azt jelezzük: a Tóra számunkra ma is friss, éltető ereje – akárcsak a tej a kisgyermeket – táplálja Izrael népét.

És még valami: magyar zsidó szokás szerint, amikor épp nincs járványhelyzet a leányavatást, a bát micva szép szertartását is csoportosan ilyenkor tartják.

Nehéz évünk volt a tavalyi Sávuottól az ideiig, de együtt Önökkel (veletek) túl leszünk ezen is. Most már minden sokkal könnyebb lesz.

Minden kedves olvasónknak boldog ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek