Új izraeli technológia segíthet a vakok tájékozódásában

2019. Április 14. / 21:44


Új izraeli technológia segíthet a vakok tájékozódásában

Az izraeli Tel-Aviv Egyetemen Orly Lahav irányításával készültek el azok  a kutatások, amelyek lehetővé teszik új, hangadáson és tapintáson alapuló virtuális „térképek” alkalmazását a látássérültek térben való tájékozódásának fejlesztésére.


Orly Lahav és munkatársainak eredményeit a tekintélyes tudományos lap, a Computers & Education közölte. Mint a professzor elmagyarázta, a térben való tájékozódás és mozgás a nagy többség számára magától értetődő, ám a vakoknak a normálistól eltérő kihívásokkal kell megküzdeniük. Ők nyilvánvalóan nem képesek arra, hogy mielőtt ellátogatnak egy helyre, előzetesen megnézzék és tanulmányozzák, hogy hová is akarnak menni, így számukra nehéz az információszerzés. 

A látók dolga egyszerű: mielőtt felülnek egy repülőre, tájékozódnak az érkezés helyéről, megnézik, hogy hol lesz a szállásuk, és így tovább. Habár ez a tecnológia a vakok számára is elérhető, nekik speciális információszerzésre van szükségük ahhoz, hogy idegen környezetben elboldoguljanak. 

A professzor és munkatársai azon dolgoztak, hogy új szemlélettel és új technológiával közelítsenek a problémához. Vagyis nem hagyományos térképet kellett készíteniük a vakok számára, hanem arra ösztönözték a kutatásban részt vevőket, hogy hangok és tapintási visszajelzések révén virtuális környezetben hang- és tapintás alapú „térképet” kreáljanak maguknak.  A virtuális térben tett navigáció az eredmények szerint később, a valóságos környezetben is hasznosnak, hatékonynak bizonyult. A kutatás igazolta, hogy a térinformációk előzetes összegyűjtése nem csak azoknak a biztonságérzetét növelte, akik látóként vesztették el a látásukat, hanem azokét is, akik vakon születtek.

A Coolamnews.com cikke nyomán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Vastaps az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak
Élet + forma
Rászoruló zsidó családok nyaraltak a Balatonnál
Tudomány
Izraeli orvosok: új hatékony gyógymód az agytumor ellen

Kommentek