Tudomány a professzor kezében: Komoróczy Géza kötetbemutatója

2020. Február 19. / 20:11


Tudomány a professzor kezében: Komoróczy Géza kötetbemutatója

Szerző: Kácsor Zsolt

Hatalmas érdeklődés mellett, zsúfolásig telt ház előtt mutatták be szerda este Komoróczy Géza professzor közelmúltban megjelent kötetét az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem dísztermében. A Történelem a próféták kezében című tanulmánygyűjteményt Gábor György professzor és Iványi Gábor lelkész méltatta, az est moderátora Dési János újságíró volt.


Az Ab Ovo Kiadó gondozásában megjelent, Történelem a próféták kezében című kötet Komoróczy Géza professzor utóbbi pár évtizedeben született, két kivétellel különböző helyeken már megjelent tanulmányait, esszéit, előadásait, cikkeit, interjúit tartalmazza. Az írásokat a tárgyuk köti össze, ami nem más, mint a Biblia. A 484 oldalas tanulmánykötetben mintegy 30 írás olvasható.

A megjelenteket Pataki Judit, az Ab Ovo kiadó vezetője köszöntötte, majd Dési János arról kérdezte a szerzőt, hogy kik azok a potenciális olvasók, akik egyben szeretnék látni ezeket az írásokat. Komoróczy Géza azt mondta: a könyv annak szól, aki el akarja olvasni. Kifejtette: 1962-ben írta a kötet legrégebbi írását, és tavaly a legfrissebbet, ami majdnem hatvan évet ölel át. Azért akarta összegyűjteni ezeket – mondta –, mert gyerekkorától foglalkozott a Bibliával, s az a közös e cikkekben, hogy az ékírás, a mezopotámiai történelem felől tanulmányozta a Szentírást, s megpróbálta keresztül törni azt a falat, amely a legendákból épült a bibliai szövegek köré. „Számomra a Biblia az ókori keleti irodalom része, s ugyanúgy kell foglalkozni vele" – mondotta. 

komoroczy-bemutato-kozonseg.jpeg

Arra a kérdésre, hogy lelkészként mit szól ahhoz, hogy Komoróczy Géza a Bibliát nem szakrális szövegként, hanem az ókori keleti irodalom részeként forgatja, Iványi Gábor szellemes választ adott: „hiszen éppen ezt az olvasatot várjuk a professzor úrtól". A szövegek közül Iványi kiemelte az Illés próféta valós, történeti szerepéről írott tanulmányt, amelyet elolvasván az fogalmazódott meg benne: nem csoda, hogy hiába nézzük Illés üres székét, hiszen a szövegből az is kiolvasható, hogy nincs kedve ebbe a világba visszajönni.

Komoróczy professzor úr ajándéka a Rabbiképző könyvtáránakKomoróczy professzor úr ajándéka a Rabbiképző könyvtárának

Gábor György úgy fogalmazott: az OR-ZSE számára nem csak öröm, de megtiszteltetés, hogy ennek az eseménynek helyet adhat. A professzor egykori tanítványaként azt mondta: annak idején ezeket az írásokat a diákok szinte „falták", hiszen alapműnek számítottak, amelyeket nem lehetett kihagyni. Gábor György örömének adott hangot amiatt, hogy az írások most együtt, s több esetben módosítva, kiegészítve jelentek meg, így más értelmezést is lehetővé tesznek, mint megjelenésük idején. A szövegek aktuálisak, s élő problémákat fogalmaznak meg.

Fotók: Földi BenceFotók: Földi Bence

A legendás könyvgyűjtő hírében álló Komoróczy professzor az est végén szép gesztussal köszönte meg az OR-ZSE könyvtára számára, hogy az elmúlt évtizedekben az intézmény oly sokszor segítségére volt: a saját gyűjteményéből a könyvtárnak ajándékozott egy 1590-ben kiadott, valamint két XVIII. századi művet. 

A bemutatón részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András, valamint a szövetség több rabbija is.

Komoróczy Géza: Történelem a próféták kezében – A Bibliáról. Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2019, 484 oldal, 4900 Ft.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek