Óriási tudományos siker: szén-dioxiddal táplálkozó baktériumot fejlesztettek  Izraelben

2019. November 30. / 16:49


Óriási tudományos siker: szén-dioxiddal táplálkozó baktériumot fejlesztettek Izraelben

Egy évtizedes kutatás eredményeként hatalmas tudományos áttörést értek el az izraeli Weizmann Institute tudósai: a kólibaktérium olyan változatát hozták létre genetikai módosítással, amely cukor helyett szén-dioxiddal táplálkozik. Ha minden jól megy, ez a felfedezés segíthet a légkör szén-dioxid tartalmának csökkentésében, azaz a globális felmelegedés hatásainak enyhítésében.


A növények a fotoszintézis révén  alakítják át a szén-dioxidot oxigénné,  a baktériumok pedig működésük során fehérjékké, zsírokká alakítják például a cukrot és más aminosavakat. A mostani kísérlet lényege, hogy a kólibaktériumokat genetikusan módosították azzal a céllal, hogy ne cukrot „egyenek”, hanem szén-dioxidot. 

Dr.-Ron-Milo.jpgRon Milo professzor

Mivel ezeket az organizmusokat nagyon bonyolult genetikailag módosítani, Ron Milo professzornak és csapatának a Weizmann intézetben tíz évébe került, hogy megoldja a feladatot.  Az eredmények azt mutatják: a szén-dioxiddal táplálkozó baktériumokat szerves szénmolekulák létrehozására is fölhasználhatják bioüzemanyagok vagy ételek alapanyagához. De nagy jelentősége van az új, genetikailag módosított baktériumnak a klímavédelemben is, hiszen a légkörben felszaporodott szén-dioxidot ezek segítségével csökkenteni lehet. 

Milo azt nyilatkozta: az ő laboratóriumuk a világon az első, ahol olyan baktériumot állítottak elő, amely nem cukrot, hanem „levegőt” eszik. Ez első hallásra hihetetlennek tűnik – tette hozzá –, de bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni, s ezzel nagy távlatok nyílnak előttünk a zöld tudományban.

A The Times of Israel cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek