Megvannak a Mazsihisz és az OR-ZSE tudományos pályázatának idei győztesei

2021. Augusztus 11. / 11:09


Megvannak a Mazsihisz és az OR-ZSE tudományos pályázatának idei győztesei

Immár hatodik alkalommal írt ki tudományos pályázatot egyetemi hallgatók számára a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel (OR-ZSE) együttműködve. A pályázat célja az volt, hogy a kiírók elismerjék és ösztönözzék a zsidó történelemmel, kultúrával foglalkozó diákok tudományos munkáját. Minden pályázónak és díjazottnak gratulálunk!


Az előző évek gyakorlatával szemben ebben az akadémiai évben nem csak bölcsészet- és társadalomtudományi témákat hirdettek meg, hanem olyan gyakorlati jellegű témát is, amellyel elsősorban az építészhallgatókat kívánták megszólítani, lehetőséget biztosítva a számukra a tudományos megközelítés és a művészi kreativitás összekapcsolására. A művészetek és a zsidó tudományok közös látókörbe vonása mellett a kiírók az interdiszciplináris és multidiszciplináris megközelítéseket is bátorították. 

or-zse.jpgAz OR-ZSE épületének homlokzata

A pályázók négy téma közül választhattak. Az első téma a soá-trauma művészi ábrázolásának, ábrázolási lehetőségeinek bemutatása volt A soá-trauma a művészetekben címmel, a második téma a zsidó ünnepek irodalmi megjelenítéseinek vizsgálata A zsidó ünnepek bemutatása a magyar zsidó irodalomban címmel. A harmadik témával – In Memoriam Oláh János – A magyarországi zsidó néprajzkutatás jeles alakjai – a folklór iránt érdeklődőket kívánták megszólítani. A negyedik téma az Épített zsidó örökség újragondolása címet kapta, és az átalakított, üresen álló vagy az eltűnés veszélye által fenyegetett zsidó építészeti örökség rekonstruálását, újragondolását célzó koncepcionális tervek elkészítését ösztönözte. A pályázat megvalósulását dr. Balázs Pál adománya támogatta.

A pályázathoz kapcsolódó interjúnkat, amelyet Peremiczky Szilviával, a Mazsihisz tudományos igazgatójával készítettünk,  ezen a linken  olvashatják. 

A bírálók javaslatai szerint az első helyet, a vele járó 100 ezer forintos pénzdíjat és a kiírásban szereplő izraeli repülőjegy helyett – a járványhelyzet miatt – annak pénzbeli ellenértékét, 50 ezer forintot Varjú Kata, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kara Breuer Marcell Doktori Iskola hallgatója érdemelte ki. A dombóvári zsinagóga építéstörténete, hasznosítása, rekonstrukciós koncepcióterve című dolgozat a zsinagóga rekonstrukciójára dolgozott ki olyan koncepciót, amely múzeumot, emlékhelyet és alkotóházat is magába foglal.

Második helyezést ért el és 70 000 forintos díjban részesül Kuklis Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója. Az egykori Jávorka Ádám utcai zsidó imaház értékleltára és újragondolása című dolgozata egy zuglói zsinagóga, majd imaház örökségét dolgozza fel, és részletes koncepciót mutat be lehetséges rekonstrukciójára, illetve közösségi térként történő újraélesztésére.

A pályázaton harmadik helyet ért el és ezzel 30 ezer forintos pénzdíjban részesült Jámbor Andrea, az OR-ZSE közösségszervező szakjának hallgatója. A Zsidó hagyományok női perspektívából Lesznai Anna és Erdős Renée regényeiben című dolgozat a zsidó hagyomány irodalmi reprezentációját, ezen belül is a női horizontot vizsgálta.

Negyedik helyezést ért el és 20 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványban részesült Ladányiné Zemba Brigitta, az OR-ZSE zsidó kultúratörténet MA szakos hallgatója. A Soá trauma Farkas István és Ámos Imre művészetében című dolgozat az üldözések közben keletkezett alkotásokon keresztül a soá-trauma megélésének képzőművészeti reprezentációját elemezte.

Ötödik helyezéséért 20 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványban részesült Santavecz Anita, az ELTE ITDI Romantika és kora modernség doktori programjának hallgatója. A Soá-trauma Christine Leunens Caging Skies című regényében című dolgozatában azt vizsgálta, hogy az irodalomnak milyen lehetőségei vannak a soá traumájának bemutatására.

A bírálatok alapján hatodik helyezést ért el és 20 ezer forintos könyvutalványban részesült dr. Csomós Rita, az OR-ZSE közösségszervező szakjának hallgatója „A falak örökre belém kötöttek” – Ország Lili festészete, traumafeldolgozása Róbert Miklósnak írt levelei tükrében című dolgozatával, amely a soá traumájának képzőművészeti bemutatásával foglalkozott, a művész személyes dokumentumainak felhasználásával. 

A szakmai bírálók javaslatai alapján idén a hat helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottak. Különdíjban részesült Horváth Máté, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet, Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskolájának hallgatója a Belső-Erzsébetváros komplex városmegújítási koncepciója című dolgozatáért. A pályaműben a zsidó örökség szempontjából kiemelkedően jelentős komplex tér, a budapesti zsidónegyed egy lehetséges rekonstrukcióját mutatta be. A különdíj egy két személyre szóló belépő és személyes vezetés a Rumbach utcai zsinagógába.

A járványhelyzet miatt az ünnepélyes díjátadót sajnos idén sem tudták megtartani.

(Forrás: OR-ZSE)

Címlapkép: Michael Geng/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek