Könyvajánló – Újvári Péter: Zsidó lexikon

2019. Október 10. / 15:49


Könyvajánló – Újvári Péter: Zsidó lexikon

Napjainkban nagy divatja van a kulturális szótáraknak és lexikonoknak, amelyek egy-egy nyelv, ország kultúráját hosszabb-rövidebb szócikkekben mutatják be. 


A kétezres években csak magyar nyelven eddig napvilágot látott kulturális szótárak és lexikonok sorában találhatunk francia-magyar, angol-magyar, amerikai-magyar, olasz-magyar, japán és orosz kulturális szótárat, iszlám kulturális lexikont, és 2003-ban a Jean-Christophe Attias és Esther Benbassa szerzőpáros zsidó kulturális lexikonjának magyar fordítását is. Ezek a kézikönyvek hasznos segítséget és kiindulópontot jelenthetnek mindenki számára, aki az adott ország vagy kultúra nyelvéről, történelméről, vallási-kulturális vonatkozásairól, művészetéről, tudományáról vagy egy-egy kiemelkedő személyiségéről szeretne információt kapni. 2017-ben pedig, közel kilencven évvel első megjelenését követően reprint kiadásban megjelent az egyik első magyarul publikált zsidó vallással, kultúrával és történelemmel foglalkozó lexikon, Ujvári Péter Zsidó lexikon című munkája is, a közelmúltban elhunyt Randolph L. Braham (zcl) professzor ajánlásával.

„A két világháború közötti magyar lexikonkiadás kimagasló teljesítménye a könyv, amit Ön most a kezében tart. Egy kötelező referenciaeszköz mind a tudósok, mind a laikusok számára. Egyszóval mindenkinek, aki érdeklődik a magyar zsidóság háttere, története iránt.” – írja Randolph P. Braham professzor, aki a továbbiakban hangsúlyozza, hogy a lexikon több ezer címszava, életrajza fontos adatokat és tényeket közöl nemcsak a magyar zsidó történelem, de a két világháború közötti magyar zsidó közélet, tudományos és művészeti élet jeles személyiségeiről is. 

A hatalmas kutatómunka alapján összeállított lexikon a mai napig is releváns minden kutató és laikus számára. Bizonyos, hogy számos adat és megjegyzés pontatlannak bizonyult, hogy többet felülírtak az új kutatások, de az is bizonyos, hogy azóta sem jelent meg magyar nyelven ilyen átfogó, életrajzi szócikkeket, vallási fogalmakat és történelmi, kulturális adatokat egyaránt tartalmazó lexikon a magyar zsidó kultúráról és történelemről, és általában a zsidóságról. A kiemelkedő színvonal persze korántsem véletlen, hiszen az egyes szócikkeket többek között olyan tudósok (és néha művészek) írták, mint Bernstein Béla, Groszmann Zsigmond, Mandl Bernát, Friedman Dénes, Zsoldos Jenő, Szilágyi Géza, Komor András, Komlós Aladár vagy Munkácsi Ernő; az országos szerkesztőbizottság névsora pedig több, mint 350 nevet tartalmaz. Forrásként a kor legfrissebb és legnívósabb kézikönyveit használták, a magyar nyelvű munkák – köztük Kohn Sámuel, Büchler Sándor, Venetiáner Lajos vagy Bacher Vilmos munkái, valamint a Révai Lexikon és a Pallas Lexikon – mellett német és angol nyelvű forrásokat és lexikonokat is, például az Encyclopedia Judaicá t vagy a New Yorkban megjelent Jewish Encyclopediá t.

A lexikon első és utolsó szócikkei, Ab , azaz av hónap, illetve a zsoltárok, szinte szimbolikusan határozzák meg és helyezik kontextusba a lexikon további szócikkeit. A rendezőelv a zsidó vallás és hagyomány, a Tanakh; hiszen ebbe a keretbe illeszkednek a zsidó világi kultúra fogalmai is, és végeredményben ehhez kötődnek a zsidó történelem eseményei és a legkülönbözőbb zsidó személyiségek – rabbik, tudósok, művészek vagy közéleti és vezető személyiségek – munkássága is.

A lexikon átfogó és magas színvonalú szócikkeit olvasva csak azzal az ismert közhellyel élhetünk, hogy a Láng Kiadó és a Kner Nyomda Zrt. komoly adóságot törlesztett a kötet reprint kiadásával. A lexikon nemcsak művelődéstörténeti és történelmi jelentősége miatt érdekes és értékes, hanem azért is, mert még ma is fontos forrásként szolgálhat nemcsak egyetemi hallgatók és kutatók, de egyszerű érdeklődők számára is, és az elmúlt évtizedek kutatási eredményeit szem előtt tartva ma is fontos forrásként szolgálhat egyetemi hallgatók, kutatók, de egyszerű laikusok számára is.

Ujvári Péter (2017) [1929], Zsidó lexikon. Kner Nyomda Zrt. – Láng Kiadó: Budapest (reprint)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Utak a Rezső térről – Szenes Iván születésnapjára
Mazsihisz hírek
Közös ima egy debreceni lakásban
2020. Május 26. / 20:40

Közös ima egy debreceni lakásban

Kommentek