Isten, Auschwitz, önkínzás – új tanulmánykötet Kertész Imréről

2022. Január 04. / 08:18


Isten, Auschwitz, önkínzás – új tanulmánykötet Kertész Imréről

Szerző: Kácsor Zsolt

„Amikor kötetünk összeállításának gondolata megfogalmazódott, a kiindulópont egy új értelmezési tartomány megteremtésének reménye volt” – olvasható György Péter tollából az Identitás, nyelv, trauma – Tanulmányok Kertész Imréről című tanulmánykötet előszavában. A könyv szerzői: Bartók Imre, György Péter, Mártonffy Marcell, Radics Viktória, Schein Gábor, Schmal Dániel és Sipos Balázs. 


A Magvető Kiadó múlt év végén jelentette meg Kertész Imre munkásságáról ezt a remek tanulmánykötetet, amelynek szerzői érdekes, különös és szokatlan nézőpontból igyekeznek megközelíteni a magyar irodalom eddig egyetlen Nobel-díjas írójának ellentmondásokkal terhelt életművét. A kötet értelemszerűen nemcsak Kertész Imréről, hanem a magyar társadalomról is képet ad, elvégre a Sorstalanság szerzőjét annak idején a magyar társadalom szolgáltatta ki a nácik halálgépezetének, majd ugyanez a magyar társadalom volt az, amely a megjelenése idején teljes érdektelenséget mutatott a később Nobel-díjat kiérdemelt regény iránt. 

ki.jpg

A kötet szerkesztője, György Péter az Előszóban ezt írja: „Mi, itthon, máig nehezebben beszélünk saját történelmünk közös traumáinak soráról, felmenőink felelősségéről, részvételéről, kiszolgáltatottságáról és ezek összefüggéseiről, mint a német megszállás után történtekről, amit olykor számos kortársunk egyszerűen nem tekint a magyar történelem, azaz a felelősséggel való együttélés részének. Ugyanakkor e tehetetlenségnek, azaz őszintétlenségnek – ha tetszik, annak, hogy képtelenek vagyunk megtenni azt a vallomást, amellyel pusztán önmagunknak tartozunk – része volt abban az interpretációs zavarban, amely Kertész munkásságának megítélését alakította. A vészkorszakkal kapcsolatos társadalmi léptékű konszenzus hiányának nagy része volt a Kertész-recepció alakulásában”. 

Szerintem a kötet két legjobb, legeredetibb írását Radics Viktória és György Péter írta, de nem akarom senkire ráerőltetni a véleményemet, döntsék el önök, hogy igazam van-e, ezt a könyvet ugyanis feltétlenül meg kell venni és el kell olvasni. Aki remekműnek tartja a Sorstalanságot (márpedig ez a regény remekmű), annak ez a tanulmánykötet: kötelező irodalom!

A kötet szerzői és tanulmányuk címe:

Bartók Imre: Lépcső a homályba – Kertész Imre írói szerepfelfogásairól
György Péter: A Sorstalanság mögött – A koncentrációs univerzum és a vészkorszak
Mártonffy Marcell: Az árnyék abszolútuma – Teodíceai kérdések Kertész Imre műveiben
Radics Viktória: Önkínzás, ének – Kertész Imre exercitiumai
Schein Gábor: Kertész Imre nevetése
Schmal Dániel: Isten, aki nem létezik – Az idegenség alakzatai Kertész Imrénél
Sipos Balázs: Sonderberg bűne – ábrahámita testvérháborúk

Identitás, nyelv, trauma – Tanulmányok Kertész Imréről, György Péter szerk., Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 288 oldal, 3999 Ft.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek