Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (56. rész) – Fábry Edit

2021. Április 01. / 17:23


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (56. rész) – Fábry Edit

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) - a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben - a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

A Pesti Izraelita Hitközség Terézvárosi Ifjúsági Csoportja - amely egyike volt a tucatnyi hasonló szerveződésnek - előadói estet rendezett 1938 áprilisának első napjaiban. Az Újság erről szóló híradása szerint a közreműködők között volt Fábry(i) Edit. Ez volt az első nyilvános beszámoló fellépéséről. Majd követték az 1939-es és az ezt követő években a híradások, amelyekben már operaénekesként említették. 1940 áprilisában már olyan énekesekkel szerepelt együtt, mint Fehér Pál, Spiegel Annie, Bencze Miklós.

Fábry Edit vatera.jpg

Fábry Edit a lexikonok szerint 1923-ban született. Ezt az adatot nem támasztják alá az előbb felsorolt, az első fellépéseit tartalmazó említések. A Farkasréti temetőben álló sírkövén a születési adat 1919, és ez lehet a helyes időpont. Ezt erősíti tartalmilag a Színház című lapban, 1946-ban készült, az indulásáról szóló interjúrészlet is:

 „Zongorajátékosnak készültem, a zeneakadémián szereztem tanári oklevelet. Közben kiderült, hogy van hangom – és egyidejűleg megkezdtem az énektanulást. Kármán Iréntől tanultam, neki köszönhetek mindent, – szegényt kivégezték a nyilasok… Sokat énekeltem már a rádióban, legutóbb önálló műsort is: Mozart dalokat és áriákat.”

Az OMIKE Művészakcióban 1941 decemberében mutatkozott be egy délelőtti Lehár-revü egyik énekeseként.

fábry-edit-1941. december - 16.jpg

Hosszú szünet következett 1942 októberéig, de onnan kezdve sorozatban lépet fel Berté: Három a kislány című énekes játékában, mint a három kislány egyike. Ezt követte egy Offenbach-revü, benne szerep a Szép-Helénából és az Orfeuszból. Volt még ekkor egy fellépése D’Albert: Hegyek alján című zenedrámájában. Legközelebb azután 1943 őszén lépett a Goldmark-terem színpadára, igaz fontos szerepben: Verdi: Álarcosbáljában énekelt, mint Oszkár apród.

A Goldmark-termi fellépések mellett még többször énekelt a zsidó fiúárvaház templomában 1944 első hónapjaiban. Ezekről beszámolva így tudósított az Újság 1944 februárjában: „Medák Sári, Darvas Ibolya, Fábry Edit, Gödry Kató kulturált éneke, stílusos előadásmódja minden dicséretet megérdemel.”

Hosszabb szünet következik, a német megszállás ideje alatti életéről nincs adat. 1945 őszén már fellépett a rádióban, Szabolcsi Bence előadásaiban. Tagja lett egy kis kamaraoperai társulatnak, amely 1946-ban mutatkozott be kisebb Mozart darabokkal.

1947 a nagy változás éve. A Szabadság áprilisban bemutatta az Operaház új szereplőit. A cikk a következő mondatokkal zárult: „Most debütált az Operaházban Fábri Edit is, mint Oszkár apród. Muzikális, kellemes, fiatal énekesnő, de az első fellépés izgalmában könnyű hangja nem tudta mindig keresztülszárnyalni a nagy termet.” Egy év múlva egy másik beszámoló a Haladás februári számában, amely az Új Operabarátok Egyesülete hangversenyéről számolt be már így írt Fábri Editről: „szokatlan iskolázottságról és muzikalitásról tett tanúságot, amellett, hogy hangja a legkülönbözőbb regiszterekben is kifogástalanul csengett.” 1947-1948-ban a budapesti Operaház ösztöndíjasa volt.

1950-1952 között a berlini Staatsoper stúdiójának magánénekeseként szerepelt. 1955-1960-ban az Országos Filharmónia szólistája volt. 1957-1959-ben a drezdai Staatstheaterben vendégszerepelt, operettek jelentős szerepeit énekelve.

Fábry Edit Film Színház Muzsika 1960. 1.jpg

1960-1962 között lett a Fővárosi Operettszínház magánénekese. 1964-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola, 1974-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanáraként dolgozott. Mint szólista az opera és operett terén éppúgy otthon volt, mint a daléneklésben. Mint pedagógus kiváló tanítványokat nevelt fel.

Fábry Edit Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtára.jpg

1990. október 20-án hunyt el. A Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskola rövid gyászjelentésében 72 évesnek említi.

Képek:

1.) Dedikált fotó. vatera.hu
2.) Műsorismertetés, 1941. december
3.) Film Színház Muzsika 1960
4.) Portré. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtára

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek