Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (36. rész) – Szécsi Hédi

2020. November 02. / 15:55


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (36. rész) – Szécsi Hédi

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

szécsihédi-1.jpg

1921 novemberében a Világ kishírben számolt be egy a Zeneakadémián tartott délutáni matiné előadásról, amelyen fellépett Szécsi Hédike négyéves kislány „aki kedves és bájos magyar táncával elragadta a termet zsúfolásig megtöltő publikumot”. A kislány neve sokszor és sokféle írásmódban fordult elő ezt követően a sajtóban. Gyermektáncosként majd egyre inkább színészi feladatok ellátásával is megbízva, folyamatosan jelen volt különböző kabaré és varieté színpadokon, vagy éppen a Zeneakadémián rendezett gyermekelőadásokon.

Az 1920-as évek közepén a Magyar Rádió Gyermekszínház című előadásaiban énekelt a kis Szécsi Hédi. A Magyar Rádió Újság 1926-ban kis színesben számol be az egyik felvételről:

szécsi-hédi-2.jpg

„Az arasznyi kis primadonna akármilyen alacsonyra lógatják a mikrofont nem éri el. Végre is egy zsámolyra állítják és úgy énekli bele dalait. Bájos, nagyszerű kis csodagyermek. Csupa okosság, temperamentum és gyerekesség.”

1926 őszén már színdarabokban tűnt fel, például a Budapesti-, a Városi Színházban, majd az Operettszínház gyermekoperettjében lépett fel énekes-táncos szerepben. 1928 végén kezdődött el a közös szereplése Lakner Artúrral (Lakner bácsival). Mindeközben folyamatosan szerepeltetik a Pesti Izraelita Hitközség Leánygimnáziumának ünnepélyein. (Milyen érdekes lehetett például itt meghallgatni – 1931 márciusában – Szécsi Hédi magánszámát, Rózsa Vera a későbbi nagyszerű zongoraművésznő kíséretében.)

szécsi-hédi-3.jpg

Az 1931 januárjában, az Esti Kurirban megjelent cikkhez nem nagyon kell magyarázat:

„Azt hinné az ember, hogy akik jubileumot ülnek, azok a művészek és művésznők mind ezüstösfejű vagy legalább is életük derekán járó urak és hölgyek, akiknek háta mögött sok-sok év learatott babérja hever. A jubileumok korában azonban már a gyermekprimadonna is jubilál. Szécsi Hédi a bájos gyermekszínésznő szombaton tartja jubileumát, abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt lépett színpadra, három éves korában.”

1933-ban a Kassai Színház szerződtette sorába a fiatal művésznőt, majd 1935 őszétől Tolnay Andor Dunántúlt járó társulatánál kapott szubrett szerepet. 1937-1938-ban már Budapesten találjuk az Erzsébetvárosi Színházban.

szécsi-hédi-4.jpg

Következett egy feltehetően kényszerű szünet, majd 1940-ben néhány lap arról adott hírt, hogy Szécsi Hédi öngyilkosságot kísérelt meg. „Tettét elkeseredésében követte el, mert nem vették fel a színészkamarába a zsidótörvényre való hivatkozással” – írta a Népszava , 1940 márciusában.

1942-1944-ben az OMIKE Művészakció keretében vidám műsorokban és Lakner bácsi gyermekelőadásaiban lépett színpadra.

1944-ben osztozott sok zsidó művész tragikus sorsában. Utolsó hónapjairól – szemtanuk elbeszéléseire támaszkodva - édesanyja számolt be a Képes Figyelő 1947. februári számában. Néhány részlet ebből a vallomásból:

szécsi-hédi-5.jpg

„A Kisok-pályán /ahová 1944 októberében került – H. L./ kiválasztott asszonysereget Gödöllőre terelték, majd Isaszegre vitték őket. Ekkor már megindult a család és a jóbarátok akciója: mindenáron menlevelet szerezni. Sikerült! Motorkerékpáros jóbarát razziázta végig az országutat, amelyen a szomorú menetet fegyveres nyilaslegények hajszolták Nyugat felé… a motor elromlott…, a Schutzpasst Szécsi Hédi nem kaphatta meg!

(…)

1944. Hegyeshalom. Sötét vagonokba zsúfolják az elhurcolt nőket és emésztő kínok között hagyja el Magyarországot a szerelvény. Ettől kezdve csak homályos hírek vannak Szécsi Hédi sorsáról. Ravensbrückbe került, itt a Jugend-lágerbe osztották be, ahol még a véreslelkű nácik is felfigyeltek különleges művészetére. Szerencsésen hazatért társnői mondják, hogy Szécsi Hédi éhezve, kétségbeesve is többször táncával szórakoztatta az SS legényeket …aztán a hírek megszakadnak és többet senki sem tud róla.”

Képek:

1) OSZMI Archívum
2) Magyar Rádió Újság, 1926. 15. szám 11.
3) Tolnai Világlapja 1928. 01. 48.
4) Színházi Élet, 1933. 43. 59.
5)  Színházi Élet, 1934. 2. 41.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Gazdag és tartalmas nyári számmal jött ki a Szombat

Kommentek