Wallenberg nyomában a diákok Vácott is

2020. Február 10. / 15:54


Wallenberg nyomában a diákok Vácott is

A magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára idén 11. alkalommal rendezi meg a „Wallenberg nyomán” című országos vetélkedőt a Raoul Wallenberg Egyesület és a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma. A magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata tiszteletére szervezett országos vetélkedő egyik elődöntőjét a napokban Vácott tartották.


A váci Madách Imre Művelődési Központ adott helyet a „Wallenberg nyomán” címmel megrendezett, felmenő rendszerű országos vetélkedő egyik elődöntőjének. A háromfős csapatok számára kiírt esemény legfőbb célja a magyarországi zsidó-nem zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon.

A Vácott megrendezett elődöntőben kilenc Pest megyei és két felvidéki csapat bizonyíthatta felkészültségét. Az önkormányzat részéről a résztvevőket Inotay Gergely alpolgármester köszöntötte, aki kitért Raoul Wallenberg hősiességére és reményét fejezte ki, hogy soha többé nem lesz szüksége a világnak arra, hogy hasonló módon kelljen embertársainkat megvédeni életeket támadó faji, vallási, rasszista eszméktől. Végül sok sikert és az ügyhöz méltó, nemes versengést kívánt a diákoknak.

Raoul-Wallenberg-vetélkedő-győztesei-800.jpgA verseny győztesei (Fotó: Váci Napló)

A versenyt Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszönetét fejezte a váci önkormányzatnak az évenkénti támogatásért, külön kiemelve, hogy Vác az egyetlen Wallenberg díjas város Magyarországon.  A váci elődöntő dobogósai: 1-2. a dunaszerdahelyi „Judit” és az ipolysági „PAZSIMA” nevű csapat (a két győztes bejutott a márciusi kétnapos országos döntőbe); 3. a ceglédi közgazdasági szakgimnázium csapata.

A vetélkedő támogatói: a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a Gábor Zita Alapítvány.

(Forrás: Vác.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek