Magyar zsidó diákokat is vár az izraeli székhelyű WUJS

2024. Március 04. / 09:33


Magyar zsidó diákokat is vár az izraeli székhelyű WUJS

A Cionista Világszervezet múlt héten Jeruzsálemben megrendezett konferenciáján találkoztunk Jana Naftaljevával, a 100 éve alapított Zsidó Diákok Világszövetsége (World Union of Jewish Students – WUJS) elnökével, akitől megtudtuk: mivel Magyarországon jelenleg nincs tagszervezetük, örömmel várják a csatlakozókat. Legyen újra sikeres magyar UJS! Köszönjük a régiek munkáját.

World Union of Jewish Students nevű szervezetet 1924-ben alapította Hersch Lauterpacht azzal a céllal, hogy összefogja és segítse a zsidó diákokat szerte a világon. Az ernyőszervezet mára meglehetősen kinőtte magát, hiszen 50 különböző országban rendelkezik tagszervezettel.  

A WUJS legfőbb küldetése ma is az, hogy ellássa a zsidó diákok érdekképviseletét, közelebb hozza őket a zsidó közösségekhez és a szócsövük legyen hazai és nemzetközi fórumokon az őket érintő kérdésekben. 

A Cionista Világszervezet (World Zionist Organization) múlt héten Jeruzsálemben megrendezett konferenciáján találkoztunk Jana Naftaljevával, a WUJS elnökével (képünkön), aki orosz származású, de már évek óta Izraelben él. Oroszul, angolul és héberül beszél, azaz nem okoz számára gondot a különböző tagszervezetekkel folytatott kommunikáció – ami a mi esetünkben azért is lényeges, mert Jana Naftaljeva azt mondta: mivel Magyarországon még nincs tagszervezetük, örömmel várják a hozzájuk csatlakozókat.  

A Mazsihisz vezetése meghívta az elnököt Magyarországra, és Jana Naftaljeva az invitálást elfogadta, a látogatásra az eddigi tervek szerint idén nyár végén kerülhet sor. Reméljük, hogy mire a diákszövetség elnöke Magyarországra jön, már újra lesznek nálunk olyan zsidó diákok, akik részt vennének a WUJS munkájában a hazai tagszervezet létrehozásával. 

Akit érdekel a lehetőség, a kapcsolatfelvétel érdekében keresse föl a világszervezet honlapját vagy Facebook-oldalát

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek