Mester Tamás: Nekünk emlékezőknek nem maradt más dolgunk, mint fejet hajtani drága mártír hittestvéreink előtt!

2024. Június 18. / 12:07


Mester Tamás: Nekünk emlékezőknek nem maradt más dolgunk, mint fejet hajtani drága mártír hittestvéreink előtt!

Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 80. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőben. A résztvevőket elsőként Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, majd Székesfehérvár alpolgármestere Lehrner Zsolt és Mester Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, és a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke mondott emlékező beszédet.

Mester Tamás / Fotó: Ostorházi Helga / szekesfehervar.huMester Tamás / Fotó: Ostorházi Helga / szekesfehervar.hu

A megemlékezésen Mester Tamás úgy fogalmazott – Nekünk emlékezőknek nem maradt más dolgunk, mint fejet hajtani drága mártír hittestvéreink előtt, egyben örök időkig elmesélni fiainknak, utódainknak, kortársainknak, hogy mi történt ’44 pokoli nyarán itt Fehérváron és szerte Európában. Nem csak azért, hogy mártírjaink emléke örökkön éljen, hanem, hogy – különösen az amerikai és nyugat-európai új típusú antiszemitizmus megjelenése nyomán – a „soha többé” parancsolata megtartásra kerüljön. 

A megemlékezésen közreműködőtt Kertész Péter, Garai Róbert színművész és Csonka Gábor hegedűművész.

Megemlékező beszédet mondott továbbá Barabás László rabbijelölt, a gyászimákat Fekete Dániel kántor hallgató előadásában hallhatták a nagy számban megjelent emlékező közösség.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek