60 éve hunyt el Dohnányi Ernő, a híres zenész és alig ismert zsidómentő

2020. Február 11. / 14:22


60 éve hunyt el Dohnányi Ernő, a híres zenész és alig ismert zsidómentő

Zongoristaként és karmesterként Bartókot, Kodályt és Weiner Leót népszerűsítő ízlésreformer, pedagógusként többek közt Fischer Anniet vagy Sir George Soltit (Solti György) indítja el pályáján. Ma már bizonyos, hogy a vádaknak, melyek szerint náci-szimpatizáns volt, inkább az ellenkezője igaz: védte zsidó pályatársait.


Élete összefonódik a Zeneakadémia történetével és együttesük a magyar történelem legnehezebb pillanatainak némelyikével.

A pozsonyi születésű fiú Pestre jön tanulni és még nincs húsz éves, amikorra ripsz-ropsz diplomát is szerez a Zeneakadémia intézmény hallgatójaként. Pályafutása első éveiben komponistaként Brahms elismerését vívja ki, zongoristaként koncertkörútjain pedig „egész” Európáét és Amerikáét is. Az első világháború idején települ haza és újra a Zeneakadémiára kerül, immár tanárként, majd a ’18-as forradalom után nem sokkal igazgatóként. Kinevezése pár héttel előzi meg a Tanácsköztársaság létrejöttét, amelynek Zenei Direktóriumában Bartók Béla és Kodály Zoltán társaságában vett részt. Emiatt a kommün bukása után távoznia kellett pozíciójából neki és Kodálynak is.

Az ezt követő években zongoristaként és karmesterként, hatalmas munkabírással alakítja a magyar közízlést, népszerűsíti elsősorban Bartókot, Kodályt és a zsidó Weiner Leó műveit. A Zeneakadémián 1928-ban tűnik fel, ő vezeti a zongora és a zeneszerzés szakot is, az ő növendékeként végez az intézményben például Fischer Annie (róla itt írtunk portrét), Sir Georg Solti vagy a híres liberális politikus, az első zsidó eredetű kormánytag, Vázsonyi Vilmos rokona, Vázsonyi Bálint zongoraművész, aki könyvet is ír később mesteréről.

1934-ben nevezik ki ismét igazgatónak Dohnányit, ezúttal hosszú évekre, csak akkor mond le, amikor a zsidótörvényeket kellene végrehajtania az intézményben. Zenekarában még a németmegszállás után is játszanak a zsidó művészek, amikortól ez már végképp nem lehetséges, inkább feloszlatja a zenekart. A háborút követően Amerikába emigrál, Floridában tanít, itt komponált műveire hat az amerikai folkzene is. 

Halála után 54 évvel, 2014 márciusában egy a magyar holokauszt történetének szentelt, Floridában tartott konferencián egy Dohnányi-kutató „a holokauszttal szembeni ellenállás elfelejtett hőse” címmel tartott róla előadást: kutatásai szerint több kollégájának segített Dohnányi, hogy elkerülhessék a munkaszolgálatot vagy a deportálást. Nem egyszerűen hazugság volt náci szimpátiákkal vádolni, de éppen az ellenkezője volt igaz. Első házasságából származó fia, Hans von Dohnányi a német ellenállás mártírjaként végezte be életet, alig pár héttel a háború vége előtt végezték ki.

Dohnányi Ady Endrével született egy évben és kereken kétszer annyit, mint a 41 évesen meghalt Ady. Idén lennének 142 évesek. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek