108 éve született Fischer Annie, a múlt század egyik legnagyobb zongoraművésze

2022. Július 05. / 21:15


108 éve született Fischer Annie, a múlt század egyik legnagyobb zongoraművésze

Olyan volt a játéka egyik kritikusa szerint, mintha ő találta volna ki ott helyben, a zongoránál ülve Beethoven zenéjét, mintha akkor szólalt volna meg először. Akik látták játszani, azt mondták, szinte harcolt a zongorával.

A múlt század egyik legnagyobb zongoraművésze, a háromszoros Kossuth-díjas, zseniális zongoraművésznő Budapesten született 108 évvel ezelőtt, 1914 július 5-én, alig pár nappal a trónörökös, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása után, az első világháború előestéjén.

Csodagyerek, mint a jelentős zenészek többsége, már 10 évesen fellép Magyarországon, 12 évesen külföldön, Zürichben. A Zeneakadémián Dohnányi Ernő tanítványa, 19 évesen első díjat nyer a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.

1940-ben elhagyja férjével, Tóth Aladárral (a Nyugat zenekritikusa, az Operaház későbbi vezetője, aki a magyar zsidóság szellemi arisztokráciájának legkülönb dinasztiájából származó Szabolcsi Bencével együtt szerkeszti a Zenei Lexikont) Magyarországot és a semleges Svédországba költöznek, ahol Fischer életét nem fenyegeti veszély zsidó származása miatt. 1946-ban viszont már ismét Budapesten voltak. Fischer Annie élete következő majdnem 50 évét már itthon tölti, csak turnékon járja a világot, legkivált Európát.

Születésének századik évfordulóján írta róla a Spectator, hogy „élete vége felé olyan mélyen merült el Beethovenben, mint még egyetlen zongorista sem a történelem folyamán. A kései ’70-es években felvette mind a 32 szonátát a Hungarotonnál, de még évekig megismételte a felvételeket, mert elégedetlen volt, majd nem engedte, hogy megjelenjenek. Halála után a Hungaroton mégis kiadta”, és bár a kritikusokat megosztotta az anyag, többen is úgy vélték, hogy ez a szonáták legnagyszerűbb előadása, amelyet valaha rögzítettek.

Rendkívüli lendülettel játszott, a Spectator kritikusának visszaemlékezése szerint utolsó londoni koncertjén, 3 évvel a halála előtt is megdöbbentően „őrült” szenvedéllyel zongorázta az egyik Beethoven-szonátát 78 évesen.

A szakma által Hamutartó Annieként (Ashtray Annie) emlegetett, láncdohányos zongoraművész, aki egyesek szerint csak a billentyűzet elé ülve hagyta abba átmenetileg a cigizést, kevés felvételt hagyott hátra, nem szerette a stúdiók légkörét és képtelen volt lezárni, elengedni munkáit

„Elhiteti Veled, hogy nem Beethoven, hanem ő írta azt, amit játszik, ott, egy ültő helyében”-zárta emlékező cikkét a Spectator újságírója. Fischer Annie 27 éve halt meg és a mai a 108. születésnapja.

Fischer Annie Gyűjtemény - 5 DVD

Fischer Annie (1914-1995), a 20. század legendás, karizmatikus magyar zongoraművésze ritkán egyezett bele, hogy játékát filmre vegyék. Ezért is ritka kincs a Magyar Televízió (új nevén MTVA) által rögzített felvételek teljes gyűjteménye, amely most először jelenik meg teljes egészében, ráadásul felújított változatban. A restaurált anyagok mellett megtekinthető egy róla készült emlékfilm és egy exkluzív tv-műsor is, melyet Vitray Tamás, a kor híres magyar riportere vezet. Bónuszként rövid, dokumentumértékű videotöredékeket is tartalmaz az összeállítás. Az 5 DVD-t tartalmazó kiadvány hiánypótló, mivel a teljes magyar, immáron felújított videoanyagot most először élvezhetik Fischer Annie rajongói és a zongoramuzsika szerelmesei. Remélhetőleg a kétnyelvű (angol-magyar) DVD-sorozat sokaknak szerez örömet a világ minden táján. Forgalmazó: Gamma Home / Kiadás éve: 2022 / 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Búcsú Bajkai Istvántól
2023. Április 24. / 09:34

Búcsú Bajkai Istvántól

Élet + forma
Meghívó szabadtéri szombatfogadásra
2023. Május 31. / 15:41

Meghívó szabadtéri szombatfogadásra