Ma 42 éve, hogy aláírták a Camp David-i egyezményt

2020. Szeptember 17. / 10:47


Ma 42 éve, hogy aláírták a Camp David-i egyezményt

A csaknem harminc éves háborúskodás végét lezáró arab-izraeli megállapodást a Fehér Házban írta alá Menáhem Begín izraeli miniszterelnök és Anvar Szadat egyiptomi elnök Jimmy Carter amerikai elnök társaságában 1978. szeptember 17-én. Begín és Szadat a béketeremtő erőfeszítéseikért később Nobel-békedíjat kapott.


A Washingtonban aláírt egyezményt azért nevezték el  Camp Davidről, mert  a felek az amerikai elnökök mindenkori rezidenciáján folytatták le az aláírást megelőző, csaknem két hetes tárgyalássorozatot, amely megteremtette az arab és a zsidó állam közötti békét. Magát a békeszerződést a Camp David-i egyezmény után csaknem fél évvel írták alá, és a modern Izrael történetében ez volt az első béke, amelyet a zsidó állam egy arab országgal megkötött. 

A békeszerződés aláírása előtt Szadat egyiptomi elnök volt az első hivatalban lévő arab államférfi, aki ellátogatott Izraelbe. A mindkét fél részéről megtett politikai gesztusok ellenére a tárgyalások nehezen haladtak Izrael és Egyiptom között, ez volt az oka annak, hogy Jimmy Carter amerikai elnök közbelépett és meghívta Begínt és Szadatot az elnöki rezidenciára. A felek 12 napon át tárgyaltak Camp Davidben, ahol végül megegyeztek: megállapodásuk értelmében Izrael kivonult a Sínai-félszigetről, Egyiptom pedig elfogadta a ciszjordániai helyzetet.

Az 1978. szeptember 17-én aláírt Camp David-i egyezmény olyannyira jelentős történelmi esemény volt, hogy színdarab is született belőle. Lawrence Wright írta, s mindössze ez volt a címe: Camp David. A darab a történelmi esemény emberi tényezőire fókuszált, s azt domborította ki, hogy Begín, Szadat és Carter személyes elkötelezetttsége, lelki bátorsága és hiteles kiállása nélkül az egyezmény nem jöhetett volna létre. A mű amellett tett hitet, hogy az egyes emberek kockázatvállalása nélkülözhetetlen egy-egy történelmi folyamat sodrában. A Molly Smith által rendezett színdarabban Jimmy Carter szerepében Richard Thomas játszott, Szadat elnököt Kaled Nabawy, míg Menáhem Begínt Ron Rifkin alakította.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Kvízjáték: Zsidók a filmvásznon
2020. November 26. / 09:12

Kvízjáték: Zsidók a filmvásznon

Kommentek