Holokauszt emléknap: A Cipők emlékművénél emlékezett a WJC

2024. Január 27. / 19:41


Holokauszt emléknap: A Cipők emlékművénél emlékezett a WJC

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) magyarországi képviselete ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából ma este a Duna-parton, a Cipők emlékművénél rendezett megemlékezést. A rendezvényen Darvas István főrabbi mondott beszédet és káddist.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének szavai szerint: „A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából ismét el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen fontos a világot felvilágosítanunk a Soá – a zsidó nép nácik által elkövetett népirtása – borzalmairól. Ennek fontosságát a Hamász tavaly októberi Izrael elleni támadása és az ennek következtében felmerülő,  a zsidó közösségeket sújtó, antiszemitizmus megnövekedése is hangsúlyozza.”

weremember-lánchíd.JPG

A rendkívül szeles idő miatt a ma estére tervezett gyertyagyújtás elmaradt ugyan, de így is emlékezetes volt a WJC ma esti megemlékezése: a vészkorszak áldozataira emlékeztető bronzcipőknek ugyanis drámai hátteret adtak a Duna felkorbácsolt hullámai. 

– Uramisten, milyen lehetett nekik… – mondta félhangosan egy idősebb asszony, aki sállal igyekezett védeni az arcát a jeges szél elől, s ki sem kellett mondania, hogy kikre gondolt… 

WJC_holokauszt_emléknap.jpg

A gondolatokat Darvas István főrabbi öntötte szavakba, aki többek között azt mondta: a holokauszt egyik szörnyűsége éppen az, hogy az embereket nem a meggyőződésük, hanem a származásuk miatt ölték meg, ezért nagyon fontos, hogy most a nem zsidók is emlékezzenek, hiszen így ők is segítenek életben tartani az áldozatok emlékezetét.

WJC_holokauszt_emléknap2.jpgBalról jobbra: Karácsony Gergely, Jákov Hadas-Handelsman, Niedermüller Péter, Mester Tamás

Ezután WE REMEMBER – EMLÉKEZZÜNK feliratú táblákat emelték magasba a résztvevők, akik között ott volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete; Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere; Ligeti András, a WJC európai ügyekért felelős vezetője; Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, a Mazsihisz alelnöke; s Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester is.

A Zsidó Világkongresszus és a Mazsihisz továbbra is elkötelezett az emlékezés és a tolerancia ügyében, és reméljük, hogy a közösségünkben végzett munkánk hozzájárul a béke és az emberség üzenetének terjesztéséhez.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyertek velünk sávuótra a Benjamin oviba!