Fát ültettek Ángel Sanz Briz, az embermentő diplomata tiszteletére Óbudán

2021. November 12. / 09:21


Fát ültettek Ángel Sanz Briz, az embermentő diplomata tiszteletére Óbudán

A második világháború alatt Spanyolország budapesti nagykövetségén ügyvivőként dolgozó diplomata emlékére tegnap fát ültettek a Briz nevét viselő út mentén álló emlékműnél. Jelen volt Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete (címlapképünkön) és dr. Kiss László, Óbuda polgármestere.


Ángel Sanz Briz a vészkorszak idején – kormánya magyarországi követségének ügyvivőjeként – több ezer zsidó honfitársunk életét mentette meg. Kezdetben a Magyarországon élő szefárd zsidókat igyekezett kimenekíteni a közös földrajzi gyökerek okán, ám ahogyan a borzalmak fokozódtak, a mentettek köre is egyre bővült. Végül 5200 zsidó honfitársunk kapott útlevelet, oltalomlevelet vagy elszállásolást védett házakban Briz és munkatársainak bátorsága és elkötelezettsége révén.

A budapesti angyalként" vagy „spanyol Schindlerként" is emlegetett  diplomata emléke előtt tisztelegve minden évben ünnepséget tartanak Óbudán. Ezúttal – a nevét viselő út mellett álló emlékműnél – egy  juhar-facsemetét ültettek a tiszteletére. 

– Örülök, hogy ünnepségünkre az Ángel Sanz Briz által megmentett emberek leszármazottai és a fiatal generáció képviselői is elfogadták a meghívásunkat – köszöntötte Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete a megjelenteket. – Briz példája humanizmusból és szolidaritásból, reméljük, követendő minta lesz az utánunk jövő nemzedékek számára is.

– Minden évben ilyenkor fát ültetünk közösen, fát, amely az élet jelképe. Mert, akárcsak egykor Briz és támogatói, nemet mondunk a halálra és igent az életre – mondta köszöntőjében dr. Kiss László polgármester. – Az egykori budapesti spanyol követség ügyvivője, Ángel Sanz Briz követte a parancsot, de nem az akkori embertelen törvényekét, hanem a saját szíve parancsát. Amelyet Mózes harmadik könyve így fogalmaz meg: ne légy tétlen, ha felebarátaid vérét ontják. És ez a szolidaritás, cselekvő együttérzés, segítségnyújtás ugyanúgy értékek ma is.

(Cikk forrása és címlapkép: Óbuda.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Egy napra menóra lesz a londoni óriáskerékből
Hírek, lapszemle
Berecz Hajnalka lett a Szeretetkórház ápolási igazgatója

Kommentek