Elhunyt Politzer Sándor – legyen neki könnyű a föld!

2019. Augusztus 29. / 16:13


Elhunyt Politzer Sándor – legyen neki könnyű a föld!

Hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után,  életének 73. évében elhunyt Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület korábbi elnöke, elnökségi tagja. 


Habár Politzer Sándor Budapesten született, a neve Pápa településsel forrott össze, hiszen sok éven át vezette a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületet. Aktív közéleti ember volt, aki szívének középpontjába a zsidóságot állította, és évtizedeken át képviselte az egykor virágzó helyi zsidó közösséget. 

58750705DSCN0661.jpgPolitzer Sándor (Fotó: Papa-ma.hu)

A Dunántúl egyik legnagyobb zsidó közösségéből, Pápáról több mint háromezer embert deportáltak Auschwitzba, s közülük csak pár százan élték túl a poklot. Politzer Sándor soha nem tévesztette szem elől, hogy neki is, mint mindannyiunknak, emlékeznie kell rájuk, és őriznie kell az áldozatok emlékét. A különböző vallási és társadalmi összejöveteleken Politzer Sándortól sokat tanulhattak a fiatalabb generációk a pápai zsidó közösség múltjáról, a haláltáborok borzalmairól, a Soá felelőseiról, az áldozatokról és a túlélőről, akik elhagyták Pápát a vészkorszak után. Alázattal és tisztelettel dolgozott  a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület élén. A szervezetet halálával nagy veszteség érte.

Politzer Sándor temetése augusztus 31-én, délelőtt 11órakor lesz a pápai alsóvárosi temetőben polgári szertartás szerint.  Legyen neki könnyű a föld!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek