Bächer Iván koszorúi, avagy „hiányzol, Ivánka”

2022. Március 25. / 12:32


Bächer Iván koszorúi, avagy „hiányzol, Ivánka”

Szerző: Kácsor Zsolt

A 2013-ban elhunyt író, hírlapíró ma töltötte volna 65. életévét, ebből az alkalomból rendeztek bensőséges megemlékezést Bächer Iván egykori lakhelye előtt ma a budapesti Pannónia utcában. A szerző egyik írását barátja, Rácz Attila olvasta föl, emlékező beszédet mondott Rédei Éva, a XIII. kerület díszpolgára.

Budapest XIII. kerülete annak idején díszpolgárává választotta Bächer Ivánt, és emlékét azóta is tisztelettel ápolja, így az önkormányzat nem feledkezett meg arról sem, hogy a neves tárcaíró éppen ma, március 26-án töltötte volna be 65. életévét. Ebből az alkalomból rendeztek ma megemlékezést a Pannónia utca 21. számú ház előtt, amelynek második emeletén az író egykori lakása található. 

20220325_100248.jpgRácz Attila

Az ünnepségen – amelyen részt vett Darvasi László író, tárcaíró is – Rácz Attila egy olyan Bächer-tárcát olvasott fel, amelynek helyszíne természetesen a XIII. kerület, pontosabban Újlipócia, ahogyan maga Bächer nevezte. Felemelő pillanat volt, hogy amikor Rácz Attila ahhoz a mondathoz ért, amelyben a szerző az évtizedek óta itt járó 15-ös buszt említi meg, mint a kerület egyik emblematikus járatát, a születésnap alkalmából összegyűlt tömeg örömére éppen elhaladt egy 15-ös busz – sajnáltam is, hogy a jelenlévők nem tapsolták meg a jelenetet. 

Ezután Rédei Éva, a kerület egyik díszpolgára, a Láng Téka könyvesbolt ismert „nagyasszonya” következett, aki gyönyörű és megható emlékbeszédet mondott, méghozzá szabadon improvizálva, mert hite szerint így lehet a legszebben és legőszintébben beszélni. Arról beszélt, mennyire hiányzik Bächer Iván jelenléte az újlipóciai mindennapokból, s persze a könyvesboltból, ahová naponta betért, feltéve a szokásos kérdését: „na, jól fogyok?”. 

20220325_101018.jpgRédei Éva

S igen, Rédei Éva megerősítette, hogy „ne aggódj, jól fogysz, Ivánkám, viszik a könyveidet ma is, és mi odafigyelünk arra, hogy lehetőleg mindig minden könyved kapható legyen nálunk”. A beszéd végén természetesen nem maradhatott el a koccintás sem, méghozzá rozéval, Bächer kedvenc borfajtájával – igaz, Rédei Éva kénytelen volt mindkét pohárral ő maga koccintani, a jelenlévők azonban tudták és érezték: most ez az a pillanat, amikor az egyik poharat Rédei Éva kezét fogva voltaképpen maga Bächer tartja, még ha személyesen nincs is jelen.

 Az író tiszteletére 2015-ben felavatott márványtáblát végül megkoszorúzta Hiszékeny Dezső, a kerület parlamenti képviselője, Tóth József, a kerület polgármestere, majd a család nevében az özvegye, Szűcs Móni és az író húga, Bächer Anna. Aztán szétszéledt a tömeg, de nem véglegesen, hiszen megegyeztünk abban: a 70. évfordulón találkozunk mindannyian ugyanitt – s persze ott lesz Bächer Iván is, hiszen véglegesen és örökre otthonra lelt nemcsak Újlipóciában, hanem az olvasói szívében is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Oktatás
Rendhagyó hittanóra a szegedi rabbival
2022. Május 22. / 20:21

Rendhagyó hittanóra a szegedi rabbival

Mazsihisz hírek
BZSH: A belvárosi Alkotmány utcában hosszútávra lakás kiadó

Kommentek