#WeRemember: Tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre

2022. Január 26. / 16:25


#WeRemember: Tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre

A január 27-én tartott Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) idén hetedszer is elindította a #WeRemember (#Emlékezünk) kampányt, amelynek jelmondata: tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre.

A kampány, ami az idei évben január 20 és január 27 között kerül megtartásra, azzal a céllal indult el, hogy felhívja a figyelmet a holokausztról való oktatás fontosságára, illetve, hogy őrizze az áldozatok emlékét, különösen most, amikor antiszemita hangok újra felerősödtek a világban.

„A #WeRemember kampányon keresztül a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) tovább harcol az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet és a rasszizmus minden más formája ellen.” Emelte ki a ZSVK elnöke, Ronald S. Lauder. „Ezen felül célunk, hogy megőrizzük a holokauszt emlékét, különösen most, amikor az utolsó túlélők és szemtanúk száma folyamatosan csökken.”

Az idei kampány fő vizuális eleme olyan szimbolikus, jól ismert épületekre való fényfestés, mint például a jeruzsálemi Óváros falai, vagy a Bundestag épülete Berlinben. Magyarországon, már január 20-tól elkezdődött az épületek fényfestése, és január 27-én, a kampány fénypontjaként, a Budapesti Városháza Károly körút felőli oldala, illetve a Külügyminisztérium Bem téri épülete lesznek kivilágítva délután 5 és este 7 óra között.

A kampányban további résztvevő intézetek többek között az Európai Bizottság és a NATO Brüsszelben, az UNESCO Párizsban, az Európa Tanács Strasbourgban és a világ számos nemzetközi, kormányzati, civil és vallási intézménye.

Bármilyen formájú részvétel a kampányban előmozdíthatja azt, hogy még jobban előtérbe kerüljön a holokauszt oktatás fontossága válaszként a növekvő antiszemitizmusra a világban. Ahogy Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke fogalmaz: “A holokauszt szörnyűségeinek oktatásával világszinten garantálni tudjuk, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg.”

A kezdeményezéshez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is csatlakozott. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Pártot ütött Kórách…”
2024. Július 04. / 08:00

„Pártot ütött Kórách…”