Tudástár: Virtuálisan is bejárható a bajai és a karcagi zsinagóga

2024. Január 02. / 10:49


Tudástár: Virtuálisan is bejárható a bajai és a karcagi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincs című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák sorába a napokban felkerült a bajai és a karcagi zsinagóga is, azaz immár mindkét épület bejárható a legmoderebb háromdimenziós technikával. (A Kultúrkincs Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.) 

Mint 2022 elején beszámoltunk róla:  a Cödoko Alapítvány és a Mazsihisz (a magyar állam és a Zsidó Világkongresszus támogatásával) közösen dolgozott ki egy projektet, amelynek keretében háromdimenziós technikával bejárható zsinagógák, innovatív adománygyűjtő felület, zsidó örökségtár, kulturális tudáskincs és számos pedagógiai segédlet került föl a Mazsihisz honlapjára. 

Kultúrkincsek című blokkban a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technikával olyan platform érhető el, ahol belülről is megcsodálhatjuk a zsinagógákat, sőt, az adott információs pontokon hasznos ismeretanyagot is kapunk. A projekt ötletgazdája és vezetője a Cödoko Alapítvány elnöke, Horváth József volt. 

Az aloldalon – több hónapos előkészítő munka eredményeként – a bajai és a karcagi zsinagóga is bejárható, így ebben a blokkban összesen már 12 zsinagógát nézhetünk meg virtuálisan. A platform tablet- és mobilbarát, de a legjobb kép nagyképernyőn érvényesül igazán.

A Bács-Kiskun vármegyei Baja városában 1845-ben épült fel a zsinagóga, amelyet a vészkorszakig nagyon sok helyi zsidó lakos látogatott. A helyi zsidóság nagy részét a magyar állam a vészkorszakban deportálta, a haláltáborokból csak kevesen tértek vissza. Mivel a töredékszámban megmaradt bajai zsidóság az 1970-es évek közepén már nem tudta fenntartani a leromlott állapotú épületet, azt átadták Baja városának azzal a fetétellel, hogy eredeti formájában újítják fel. A város 1982-ben megvásárolta a zsinagógát, majd a felújítás után az Ady Endre Városi Könyvtárat helyezték el itt. 

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon 1848-ban kezdtek megtelepedni a zsidó lakosok. A Karcagi Zsidó Hitközség 1855-ben alakult meg, az első karcagi rabbi Hirsch (Friss) Márk volt, aki 1859-ben a tiszabői rabbiszéket foglalta el. Utóda 1869-től Schüch Salamon lett, aki  48 éven át, 1917-ig szolgált itt. A zsinagógát Blaum Bolgár tervei alapján építették 1898-99-ben. A vészkorszak előtt Karcagon mintegy 800 fős zsidó közösség élt, a holokauszt pusztítása miatt a városban ma már csak néhány zsidó család él. Jó barangolást kívánunk ebben a két épületben!

(Címlapkép: a karcagi zsinagógát bemutató virtuális túra kezdőképe)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az időről
2023. December 30. / 17:00

Jonathan Sacks rabbi az időről

Zsidó világ
Igazság és béke!
2024. Február 08. / 09:45

Igazság és béke!