Több százan tiltakoztak a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor ellen vasárnap

2015. December 13. / 20:06


Több százan tiltakoztak a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor ellen vasárnap

Több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka ünnepségen vasárnap délután, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.


sz__kesfeh__rv__r_5.jpg
Fotó: Radnóti Zoltán


Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a "hómani sötétséget".

Kifejtette: a gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel azt üzenik, nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani, vagy elviselni azt.

A Mazsihisz elnöke az "első, pislákoló gyertyafénynek" nevezte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A beszéd után meggyújtották a hanuka gyertyáit. A Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Lebovics Imre holokauszt-túlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

A gyertyagyújtást követően Izrael magyarországi nagykövete is a szobor elutasítása mellett foglalt állást. Ilan Mor azt mondta, zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy "elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét", illetve "támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett".

Kardos Péter főrabbi a holokauszt székesfehérvári áldozataira utalva úgy fogalmazott: "Hirschler Pál főrabbi és háromezer hívének emlékét most egy szoborral szentségtelenítenék meg". Ezt nem lehet, ezt nem tűrhetjük – mondta. Szavaira a tömeg tapssal és hosszas "tiltakozunk" skandálással válaszolt.

Kardos Péter rabbi egyetlenegy mondatot hiányolt a polgármestertől, hogy ne legyen szobor. Az eseményen részt vett Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki arról beszélt, hogy erősíteni, segíteni kell az önkormányzatot, hogy ez a szobor, vagy más hasonló ne állhasson majd Székesfehérváron vagy bárhol másutt az országban. Feltűnt az amerikai kormány antiszemitizmus-ügyi biztosa is, aki ugyan nem szólalt fel, de a hanukaünnepség alkalmából gyertyát gyújtott. „Felfoghatatlannak tartjuk, hogy valaki egy olyan ember előtt akar tisztelegni, aki több százezer magyart fosztott meg az állampolgárságától a zsidó vallásuk miatt, aztán azt szorgalmazta 1944-ben, hogy deportálják őket, ami után valóban deportálták is ezeket az embereket a haláltáborokba. 440 ezer embert” – nyilatkozta Ira Forman. (MTI, hírTV)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek