Sikerrel zárult a Zsidó Világkongresszus igazgatói ülése Budapesten – a világ minden tárjáról érkeztek küldöttek

2022. Július 07. / 13:10


Sikerrel zárult a Zsidó Világkongresszus igazgatói ülése Budapesten – a világ minden tárjáról érkeztek küldöttek

48 ország helyi zsidó szervezetének ügyvezető igazgatója gyűlt össze a múlt héten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, hogy átbeszéljék a közösségek és a Zsidó Világkongresszus (WJC – World Jewish Congress) előtt álló legfontosabb ügyeket. A magyar közösséget a WJC magyar tagszervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviselte, az ülésen Dr. Kunos Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

Tanácskozás a Rumbach zsinagógábanTanácskozás a Rumbach zsinagógában

Sikeresnek minősítette a WJC magyarországi vezetése és a Mazsihisz menedzsmentje a legnagyobb nemzetközi zsidószervezet múlt heti igazgatói ülését. Az értékelő megbeszélésen elhangzott: a WJC nemzeti igazgatói a legmesszebbmenőkig elégedettek voltak a budapesti eseménnyel, a gazdag programmal és szervezéssel. Kiemelték: a konferencia, amelyen immár hetedik alkalommal ültek össze a nemzeti zsidó szervezetek ügyvezetői, várakozásaikon felül sikerült.

A rendezvény hivatalos programja 2022.június 27-28 között zajlott a csodálatosan felújított, és tavaly megnyílt Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A tagországok legnagyobb zsidó szervezeteit képviselő operatív igazgatók a szervezet előtt álló legnagyobb feladatokat tekintették át, így például az Ukrajna elleni orosz agresszió hatásairól, illetve az antiszemitizmus és a szélsőségesség megjelenési formáit és az ellenük való hatékony védekezésről volt szó a tanácskozáson.

Heisler András, Kunos Péter, Ligeti András és egy nemzetközi küldöttHeisler András, Kunos Péter, Ligeti András és egy nemzetközi küldött

Az első hivatalos munkanapon Dr. Kunos Péter, a WJC magyar tagszervezetének, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója köszöntötte a delegációk tagjait. Kiemelte: a magyar zsidó közösség biztonságban él, a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, és hatályban van egy olyan törvény is, amely szankcionálja a gyűlöletbeszédet, a holokauszt tagadását és relativizálását. A Mazsihisz ügyvezető igazgatója hozzátette: aggasztó viszont az a jelenség, hogy az újjáéledő antiszemitizmus egyik következményeként az idei választáson egy szélsőjobboldali párt is bejutott a magyar parlamentbe.

Heisler András, Semjén ZsoltHeisler András, Semjén Zsolt

A rendezvényt hétfőn meglátogatta Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki köszöntőjében kijelentette: Magyarország és Izrael barátsága evidencia, ennek jegyében Magyarország az Európai Unióban rendre megvétózza az Izraelt elítélni szándékozó nyilatkozatokat. Semjén Zsolt beszédében azt is bejelentette: a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci zsidó rituális fürdő (mikve) felújítását.

Vendégek a gálavacsoránVendégek a gálavacsorán

Hétfőn este a Vigadóban díszvacsorán látta vendégül a Zsidó Világkongresszus és a Mazsihisz a Budapestre érkezett delegációk, illetve a zsidó szervezetek, társegyházak és a közélet képviselőit. Az eseményen házigazdaként Heisler András, a Mazsihisz elnöke – aki egyben a WJC alelnöke is – köszöntötte a vendégeket. Magyarország legnagyobb zsidó szervezetének elnöke kiemelte: öt magyar zsidó szervezet a WJC támogatásával az elmúlt hónapokban komoly segítséget nyújtott az ukrajnai háború elől menekülőknek. Volt olyan időszak, amikor az együttműködő zsidó szervezetek több mint 1200 hittestvérünk biztonságáról és ellátásáról gondoskodtak, ami nem lett volna lehetséges a WJC támogatása nélkül.

Heisler AndrásHeisler András

A rendezvény résztvevőit a magyar kormány nevében Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte, aki kijelentette, hogy ugyan vannak ellentétek a magyar zsidó szervezetek között, ám a magyar kormány kiegyensúlyozottan áll hozzá ezekhez az ügyekhez, és a vitás kérdéseket nem kívánja a zsidó szervezetek helyett megoldani. Sztáray Péter szerint a jövőben arra kell a hangsúlyt helyezni, hogy a magyar kormány a magyar zsidó közösségekkel minél gyümölcsözőbb együttműködést valósítson meg, mert az összefogás révén még hatékonyabban munkálkodhatnak a különböző fejlesztések megvalósításán.   

Sztáray PéterSztáray Péter

Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke köszöntőjében kiemelte: nagy öröm Budapesten lenni, és még nagyobb öröm a csodálatos Rumbach zsinagógában tanácskozni, amely a magyar kormány segítségével újulhatott meg és nyitotta meg kapuit 2021 nyarán. A Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a WJC számára egy zsidó szervezet képviseli hitelesen a magyar zsidóság érdekeit, és ez a szervezet a Mazsihisz.

Maram SternMaram SternFotók: Shahar Azran / WJC

A kétnapos rendezvény a második ülésnapon szekcióülésekkel zárult.    

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek