Római főrabbi: „Mi nem csak a holokauszt, hanem az articsóka népe is vagyunk”

2018. Április 10. / 16:07


Római főrabbi: „Mi nem csak a holokauszt, hanem az articsóka népe is vagyunk”

Elárasztották a mémek a római zsidók Facebook-oldalát: Je suis articsóka. Az izraeli Főrabbinátus szerint ugyanis nem kóser a római zsidók legendás étele. Az érintettek szerint viszont az ő articsókájuk egészen más és igenis kóser.


Még külön neve is van a Rómában készült zsidó articsókás ételnek: Carcofi alla guidia, vagyis Articsóka zsidó módra. Ez a fogás 600 éve része a menünek a Rómában élő zsidó közösségben és most a jeges félelem ült le a szívekben, befészkelte magát beléjük, mert lehet, hogy a kóser articsókának meg vannak számlálva a napjai. A Főrabbinátus döntése szerint ugyanis a nagy hagyományú articsóka nem kóser, mivel levelei közé befészkelhetik magukat a rovarok, vannak ugyanis zöldségek, amelyekkel ebben a tekintetben különös óvatossággal kell eljárni. Az olasz sajtó főárama le is csapott a rossz hírre és elment a kóser éttermekbe a gyanús articsókás kosztot tanulmányozni és vezető anyagokat készíteni belőle. A Corriere della Sera és a La Repubblica súlyának megfelelően tárgyalta a témát.

Tőlük is tudjuk, hogy a római zsidók megvédték a hírbe hozott növényt, melynek levelei ugyanis szerintük, mint nyilatkozták, szorosabban tapadnak egymáshoz, a rovarok nem férnek közéjük be, nem úgy, mint a Szentföldön termő articsóka kevésbé szerencsés esetében. Ezt pedig nem vette figyelembe az izraeli döntés-érvelt a La Repubblicának egy a neve elhallgatását kérő szaktekintély.

A kóser éttermek tulajdonosai is így látják a helyzetet és a római főrabbi, Ricardo Di Segni is méltatta még 2010-ben az articsókát, ezt is észrevette a szemfüles olasz újságírás, idézik egy ekkori mondatát, hogy ők nem csak a holokauszt, de az articsóka népe is. A római főrabbi, Di Segni most azonban nem állt ki a nehéz időszakon átmenő articsóka érdekében, nem nyilatkozott a kérdésről.

Gond egy szál se, kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy vegyenek mély levegőt, többször egymás után, jó híreink is vannak. A Főrabbinátus döntése ugyanis nem automatikusan jelent tiltást az olasz közösségben is, minden ország kialakíthatja a saját kósersági politikáját, az olasz zsidó közösség dönthet saját belátása szerint a saját articsókájáról, bár voltak olyanok, akik megkérték a vendéglőket, a kóser éttermek tulajdonosait, hogy vegyék le mai formájában az étlapról. Komoly esély van arra is, hogy marad a hagyományos fogás, igény, az lenne rá.

jesui_articsoka.jpg

A Facebookot ugyanis elöntötték a mémek, a szolidaritás szép példája mutatkozott meg, Je suis articsóka, írták ki kedvencük védelmében a római zsidók és barátaik. Ha gondolják, csatlakozzanak Önök is, nem maradhatunk semlegesek most, mikor az articsókáról van szó.

A Forward.com írása alapján

cover_04_09.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Kérjük támogassa adója egyházi 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a pártatlan, független zsidó közösséget! Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Nem hős vagyok, hanem katona, aki tette a dolgát”
Hírek, lapszemle
Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben
Közélet
Megújult a weboldalunk
2019. Január 10. / 18:39

Megújult a weboldalunk

Kommentek