Ötven év múlva: 25 millióra nőhet Izrael népessége

2017. Január 02. / 22:39


Ötven év múlva: 25 millióra nőhet Izrael népessége

Elképesztő adatokat közölt az izraeli statisztikai hivatal: az ország népessége 2067-re akár 25 milliósra is nőhet és addigra már ultraortodox lehet minden harmadik lakosa. Franciaországból idén kevesebb, Oroszországból több zsidó érkezett idén: ezzel az oroszok átvették a vezetést.


Izrael nyolcmillió 600 ezer lakossal fordult rá a 2017-es évre, 2%-kal, 167 ezer fővel nőtt tavaly az ország népessége, nagyjából annyival, mint az előző években. A fejlett világban Izraelben a legmagasabb a születésszám, egy családnak átlagosan 3 gyermeke van, az arab állampolgárok esetében ez jellemzően magasabb, az ultraortodox közösségben pedig hozzávetőleg a duplája. Az ultraortodoxok aránya ezért folyamatosan nő a népességen belül, ha a trendek hosszabb távon is folytatódnak, akkor 2065-ben az addigra a legmerészebb számítások szerint akár 25 millió lakója közül minden harmadik közülük kerülhet ki. Az ő bevezetésük a munkaerőpiacra annak ellenére is komoly nehézségeket jelenthet majd, hogy a legutolsó hírek szerint egyre több ultraortodox fiatal vesz részt a felsőoktatásban. Az ország mérete, a lakhatás már jelenleg is súlyos problémái, a közlekedés megszervezése is rendkívül súlyos kihívások elé állíthatja majd Izraelt a következő évtizedekben, a rendkívüli növekedés súlyos válságokhoz is vezethet számos szakértő véleménye szerint.

A tavalyi növekedéshez valamelyest hozzájárult a kivándorlás is, amely mérséklődött ugyan valamelyest az előző évhez képest, de így is több tízezer 2016-os érkezőt kell majd integrálnia Izraelnek. Idén már nem Franciaországból, a világ második legnagyobb diaszpóra-közösségéből (az első természetesen az Egyesült Államok) érkeztek a legtöbben, hanem Oroszországból, az ő számuk idén 6000-ről 7000-re nőtt és valamivel még az Ukrajnából érkező zsidók 5500 fős csapata is meghaladta a francia alijázók számát, amely 5000-re esett vissza. Az Egyesült Államokból alig 3000 zsidó költözött tavaly Izraelbe. Európából érkezett tavaly az Izraelben új életet kezdők bő háromnegyede. Vigyázzon rájuk az Örökkévaló.

Az ynetnews.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Sárga gyertyák fényénél emlékezünk mártírjainkra
Hírek, lapszemle
Izraelben tárgyal csütörtökön Orbán Viktor

Kommentek