Mazsihisz online kérdőíves felmérés – részletes elemzés

2014. December 09. / 22:06


Mazsihisz online kérdőíves felmérés – részletes elemzés

Mazsihisz


2014 január végén a MAZSIHISZ felmérés készített a holokauszt emlékévvel kapcsolatos álláspontokról. A válaszok nagy segítséget jelentettek a szervezet döntéshozói számára.A MAZSIHISZ és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) életében, a zsidó közéletben, valamint a zsidó szervezetek és a magyar kormány viszonylatában később sok fontos és jelentős esemény történt.

A MAZSIHISZ 2014. november 29. és december 4. közötti időszakban egy újabb online kérdőíves felmérést indított útjára.

A módszer nem reprezentatív a tekintetben, hogy nem tükrözi pontosan sem a zsidó közösség, sem Magyarország teljes népességének életkori, iskolázottsági, lakóhely szerinti összetételét, viszont alkalmas arra, hogy mind a zsinagógák rendszeres látogatói, mind a zsinagógákhoz nem kötődő zsidó válaszadó véleményét bemutassa.

Az adatsorok elemzése jól mutatta, hogy az első kétszáz válasz eredményei már szinte megegyeztek összesen négyszázhatvannégy feldolgozott válasz eredményeivel, vagyis az interneten keresztül elért közösség véleményét a feldolgozott válaszok megfelelően kifejezik. Radnóti Zoltán rabbi blogja beszámol arról, hogy valaki megpróbálta torzítani az eredményeket. Az adatelemzéskor a hasonló mintázatok eléggé feltűnőek voltak ahhoz, hogy ki lehessen szűrni a nem valós adatokat.

Néhány fontosabb adat a válaszadókról:

60 % 50 évesnél idősebb
91 % zsidó
82 % főiskolai vagy egyetemi végzettségű
60 % tagja valamely zsinagógai közösségnek

A MAZSIHISZ 2014. január 19-én kiadott nyilatkozatában tiltakozott néhány kormányzati intézkedés ellen. A 2014. januári online felmérés eredménye nagy mértékben támogatta a MAZSIHISZ döntését. A jelenlegi felmérés első öt kérdése arra vonatkozott, hogy a MAZSIHISZ szerepét miként ítélik meg a válaszadók később bekövetkezett események tükrében.

A MAZSIHISZ kudarcának tartja-e Ön, hogy a Szabadság téri emlékművet a tiltakozás ellenére felállították?
42 % nem vagy egyáltalán nem, 39 % igen vagy teljes mértékben a MAZSIHISZ kudarcának tartja, 19 % semleges álláspontot képvisel.

A MAZSIHISZ sikerének tartja-e Ön, hogy a Szabadság téri emlékművet az éj leple alatt állították fel és a szoboravatásra nem került sor?
49 % nem vagy egyáltalán nem, 28 % igen vagy teljes mértékben a MAZSIHISZ sikerének tartja, 21 % semleges álláspontot képvisel.

A MAZSIHISZ kudarcának tartja-e Ön, hogy Szakály Sándort a Veritas Intézet igazgatóját nem váltották le?
36 % nem vagy egyáltalán nem, 43 % igen vagy teljes mértékben a MAZSIHISZ kudarcának tartja, 19 % semleges álláspontot képvisel.

A MAZSIHISZ sikerének tartja-e Ön, hogy a Veritas intézet vezetője Szakály Sándor nem folytatta a Horty korszak mentegetését?

43 % nem vagy egyáltalán nem, 32 % igen vagy teljes mértékben a MAZSIHISZ sikerének tartja, 23 % semleges álláspontot képvisel.

A MAZSIHISZ sikerének tartja-e Ön, hogy a Sorsok Háza projekt tartalmának kialakításában a zsidó szervezeteknek kvázi vétójoga van?

A MAZSIHISZ korábbi döntését a zsidó közösség szinte egyhangúan támogatta, a hatásokkal kapcsolatban a válaszadók megítélése azonban nagyon megoszlik. Kivétel talán a Sorsok Háza projekt, ahol a többség a MAZSIHISZ sikerének tartja a kvázi vétójogot.

A MAZSIHISZ-nek vissza kell utasítania a Rumbach utcai, a Miskolci és a Szegedi zsinagógára felajánlott kormányzati támogatást.

A válaszadók 70 % egyetértett a Mazsihisz álláspontjával, hogy nem utasította el a zsinagógák felújítására szánt összeget. 16 % szerint vissza kellett volna utasítani a támogatást.

Zoltai Gusztáv távozása a MAZSIHISZ és BZSH ügyvezetői posztjáról jó döntés volt.

felm__r__s_2014_12_2.jpg

Ön szerint a MAZSIHISZ társadalmi megítélése milyen volt?
2013 nyarán közepes osztályzatot adott 34 %, jónak vagy nagyon jónak 26 % tartotta, míg 39 % rossznak vagy nagyon rossznak.
2014 tavaszára a nagyon jó és a jó vélemény aránya 8 %-kal megnőtt, az elfogadható kategóriát megnevezők száma 6 %-ot csökkent, a rossz kategória száma 1 %-kal nőtt, a nagyon rossz kategória 3 %-ot csökkent.
2014 őszére jelentősen csökkent a nagyon jó és a jó (10 %), az elfogadható (21 %) kategória aránya, a rossz nem változott, a nagyon rossz viszont jelentősen megnőtt (43 %-ra)

Fentiekből látható, hogy a 2013 nyara és 2014 tavasza közötti időszakban érzékelhetően javult a MAZSIHISZ társadalmi megítélése, míg 2014 tavasza és 2014 ősze között jelentősen romlott.

Ön szerint a BZSH társadalmi megítélése milyen volt?

2013 nyarán közepes osztályzatot adott 44 %, jónak vagy nagyon jónak 14 % tartotta, míg 42 % rossznak vagy nagyon rossznak.
2014 tavaszára a nagyon jó és a jó vélemény kis mértékben javult (4 %-kal), az elfogadható 12 %-ot csökkent, a rossz vagy nagyon rossz kategória nőtt (8 %-kal)
2014 őszére a nagyon jó és a jó kategória visszaállt a 2013. nyári szintre (14 %), az elfogadható kategória aránya nagyot csökkent, a rossz és a nagyon rossz viszont jelentősen megnőtt (75 %-ra)

2013 nyara és 2014 tavasza között a BZSH megítélése lényegében nem változott, 2014 őszére viszont zuhanásszerűen romlott.

Heisler András alkalmas személy a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet vezetésére.

fem__r__s_10_k__rd__shez.jpg

egyáltalán nem vagy igen vagy teljes
nem mértékben
összes válaszadó 17% 69%
budapesti zsinagógákhoz tartozók 27% 64%
vidéki zsinagógához tartozók 9% 85%
zsinagógához nem tartozók 6% 76%


Tordai Péter leváltása a BZSH elnöki pozíciójából jó döntés volt.

35 % egyetért, vagy teljes mértékben egyetért és ugyanígy 35 % nem vagy egyáltalán nem ért egyet Tordai Péter leváltásával. A többi válaszadó semlegesen foglalt állást.

Kunos Péter megválasztása a MAZSIHISZ ügyvezetői pozíciójára jó döntés volt. / Schwezoff Dávid megválasztása a BZSH ügyvezetői pozíciójára jó döntés volt.

felm__r__s_2014_12_4.jpg

Schwezoff Dávid esetében:

egyáltalán nem vagy nem igen vagy teljes mértékben
összes válaszadó 76% 16%
budapesti zsinagógákhoz tartozók 66% 26%
vidéki zsinagógához tartozók 91% 6%
zsinagógához nem tartozók 85% 9%


Az összes zsinagóga közül két zsinagógához tartozóknál kapott többséget (Bethlen téri - 63 % és Dózsa György úti – 60 %) az a vélemény, hogy Schwezoff Dávid megválasztása jó döntés volt.

Kunos Péter megítélésében nincs szignifikáns különbség a fenti bontás szerint.

Többek szerint Schwezoff Dávidnak a BZSH ügyvezetői pozíciójáról le kellene mondania, a BZSH közgyűlése azonban újra bizalmat szavazott számára. Ön szerint le kellene mondania ügyvezetői posztjáról?

felm__r__s_2014_12_6.jpg


igen nem
összes válaszadó 74% 26%
budapesti zsinagógákhoz tartozók 68% 32%
vidéki zsinagógához tartozók 83% 17%
zsinagógához nem tartozók 83% 17%

Az összes zsinagóga közül két zsinagógához tartozóknál kapott többséget (Bethlen téri - 65 % és Dózsa György úti – 80 %) az a vélemény, hogy Schwezoff Dávidnak nem kell lemondania az ügyvezetői pozíciójáról.

Akik szerint le kell mondania Schwezoff Dávidnak az ügyvezetői pozíciójáról, körülbelül azonos arányban vannak azok, akik szerint a múltja miatt, a megválasztása óta elkövetett vezetői hibák vagy mindkét ok miatt kell lemondania.

Köszönet mindazoknak, akik szabadidejükben megalkották a kérdőívet, részt vettek az elemzésben és talán leginkább azoknak, akik a véleményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a MAZSIHISZ vezetése sok ember véleményét megismerve hozhassa meg döntéseit.

Horváth József
Budapest, 2014. december 9.

A részletes elemzés ide kattintva is megtekinthető letölthető PDF formátumban

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek