Intézményi megújulás: Új rektort választott az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem

2018. Április 13. / 12:41


Intézményi megújulás: Új rektort választott az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem

Dr. Vajda Károly, az irodalomtudományok habilitált doktora váltja az intézményt 21 éven át vezető, nyár elején nyugdíjba vonuló Dr. Schőner Alfréd főrabbit. A magyar és a szlovák egyetemi világban egyaránt tapasztalatot szerző, 49 éves tudós az intézmény megújítását tervezi.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetősége április 10-én nagy szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a Selye János Egyetem (UJS) szakvezető egyetemi docensét, akkreditációs szakfelelősét és a nemzetközi kutatások projektkoordinátorát, Dr. Vajda Károlyt nevezi ki az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) megbízott rektorának.

Vajda Károly germanista és irodalomtörténész vallásfilozófus 2002-ben az ELTE-n szerzett PhD fokozatot irodalomtudományból, és 2013-ban ugyanott habilitált. A Heidelbergi Egyetemen a Német Akadémiai Csereszolgálat ösztöndíjas kutatója volt 1997–1998-ban, 1998–2002-ig a Miskolci Egyetemen volt tanársegéd, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem győri karán főiskolai docens, ill. a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János kutatói ösztöndíjasa. 2009 és 2011 között az OR-ZSE rabbi mesterszakának hallgatója. 2013-tól dolgozik egyetemi docensként és a német szak akkreditációs felelőseként a révkomáromi Selye János Egyetemen (UJS), egy a Visegrádi Alap által finanszírozott nemzetközi kutatócsoport alapító tagja.

Legfontosabb célkitűzésének tartja a 140 éves intézmény megújítását, dinamizálását, a jelenlegi oktatás átstrukturálását, új, vonzó és piacképes szakok elindítását. Terveiben szerepel fiatal, képzett oktatók bevonása, az egyházi felsőoktatási, illetve nemzetközi zsidó egyetemi intézményekhez fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése.

Dr Vajda Károly feladatának tekinti a nagy múltú intézmény 21. századi viszonyok közötti helytállásának elősegítését. Vajda Károly 2018. július 1-től veszi át az intézmény vezetését.

*

cover_04_09.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Kérjük támogassa adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a pártatlan, független zsidó közösséget! Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek