Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok zsidó vezetői

2016. Április 14. / 15:31


Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok zsidó vezetői

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meghívására április 13-14. között Budapesten tárgyaltak Szlovákia, Csehország és Lengyelország legjelentősebb zsidó szervezeteinek vezetői. Kiemelt témákként szerepeltek a két napos tanácskozás napirendjén a kulturális és biztonsági együttműködéssel kapcsolatos kérdések.


A visegrádi országok zsidó közösségei régóta és sok szálon kötődnek egymáshoz. Erre alapozva Heisler András Mazsihisz elnök meghívására immár második alkalommal ültek asztalhoz a V4-es országok zsidó ernyőszervezeteinek vezetői. Tárgyalást folytattak a kulturális és turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségekről és a jobb koordináció érdekében állandó munkabizottságot hoztak létre.

A vendégek megtekintették a Magyar Zsidó Múzeum új kiállítását, ahol Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár méltatta a zsidó közösségek szerepét a térségben és jelezte, hogy regionális zsidó együttműködés összhangban van a visegrádi országok általános közeledésével. Kiemelte még, hogy a térségben élő népek közös történelmük folytán hasonló kulturális értékekkel és hagyományokkal rendelkeznek, ünnepi köszöntőjében a közép-európai identitás fontosságát hangsúlyozta.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában ismertette az 1600 magyarországi zsidó temető helyrehozatalával és fenntartásával kapcsolatos kormányprogramot. Elhangzott, hogy az idén induló programra éves szinten 500 millió és 1 milliárd forint közötti összeget szán a kormány. Bejelentette, hogy a zsinagógarekonstrukciós programhoz hasonlóan várhatóan a határon túli temetőkre is kiterjesztik majd a projektet. A Szlovákia Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Igor Rintel üdvözölte az ötletet, ugyanakkor Tomasz Krakowski, a Lengyelországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőségének tagja, hogy náluk a temetők fizika léte is veszélyben van. A négy ország zsidó vezetői közösen arra kérték Latorcai Csabát, hogy a V4-ek kormányszinten is nyilvánítsák ki a zsidó épített örökség – így a temetők – megőrzése közös európai ügy.

A Tom Lantos Intézet panelbeszélgetésén szó esett a térség országaira jellemző antiszemita politikai közbeszédről és az erre adott válaszokról, valamint a szélsőséges pártok előretöréséről, az Izrael-ellenes retorikáról és kóser vágással kapcsolatos politikai vitákról is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a zsidóság helyett a verbális támadások célpontjai egyre inkább a cigány közösségek és a migránsok. A Cseh Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Petr Papousek hozzátette, hogy a biztonsági kérdések kiemelt jelentőségre tettek szert még a Cseh Köztársaságban is, ahol az antiszemitizmus szinte elhanyagolható.

v4_al__iros.jpg
Tomasz Krakowski (Lengyelország), Heisler András (Magyarország), Petr Papousek (Cseh Köztársaság),
Igor Rintel (Szlovákia)


A V4 országok zsidó vezetőinek budapesti találkozóján kiemelt téma volt az átalakuló biztonsági helyzet. A magyar kormány részéről Benkő Levente biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott áttekintést az európai biztonságpolitika dilemmáiról és a V4 országok összehangolt politikai fellépéséről. Heisler András hangsúlyozta, hogy nincs konkrét okunk a félelemre, de felelősek vagyunk azért, hogy mindent megtegyünk közösségeink védelmében. Ezzel egyetértve a Visegrádi Együttműködés országaiból érkezett zsidó vezetők megállapodást írtak alá a szorosabb biztonsági együttműködésről.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek