Bennünk és körülöttünk – lezárult a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

2018. December 03. / 15:36


Bennünk és körülöttünk – lezárult a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

A sorozatban már hetedik évben megrendezett “Zsifi” a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait vonultatta fel az elmúlt évekből, a fesztivál számos filmje teltházas vetítésekkel zárt.November 28. és december 2. között több mint húsz filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhettek be az érdeklődők. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei voltak láthatók, többek között az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról.

„Úgy gondolom, hogy ez a filmfesztivál a legizgalmasabb eszköze annak a célunknak, hogy a zsidóságot itt és most, valóban XXI. századi módon mutassuk meg: a hagyományokra építve, de a jelenben maradva és a jövő felé építkezve" – mondta Fritz Zsuzsa, fesztiváligazgató. „A történetek, amit öt napon keresztül láthattunk, bennünk és körülöttünk élnek, és a filmek nem tesznek mást, mint újra és újra értelmezik létünket, zsidóságunk szerethető vagy kendőzendő jellemzőit, drámaian, komikusan, vagy éppen fájdalmas őszinteséggel elénk tárva a valóságot” – tette hozzá.

A fesztiválnak a Puskin és a Művész mozik adtak helyet, emellett a tavalyi évhez hasonlóan ismét több vidéki helyszínen, Debrecenben, Győrben és Szegeden tartottak vetítéseket.

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál főszervezője a Bálint Ház-MAZS Alapítvány, kiemelt partnere Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet. A filmfesztivál része a Judafest - a zsidó kultúra ünnepe rendezvénysorozatnak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Ha elegük van a télből, irány: Izrael!
2019. Január 07. / 17:58

Ha elegük van a télből, irány: Izrael!

Közélet
Heisler András: Megyünk előre a magunk útján
Hírek, lapszemle
Macsétával szelfizni zsinagóga előtt: nem jó ötlet

Kommentek