A 24. gyilkosság után: tízezres tömegtüntetés Izraelben a nőkért

2018. December 05. / 12:53


A 24. gyilkosság után: tízezres tömegtüntetés Izraelben a nőkért

Harmincezren gyűltek össze a Tel-Aviv-i Rabin-téren, hogy felhívják a figyelmet a családon belüli erőszakra, amelynek idén már 24 nő esett áldozatul Izraelben. Legutóbb két kamaszlány. A kormány jelezte, hogy foglalkozik a kérdéssel.


Tegnap több ezer ember sztrájkolt Izraelben, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak aggasztó növekedésére és a hatóságok szembetűnő tehetetlenségére, legalábbis a megelőzés terén.

Történelmet csináltunk, megtörtük a csendet – így értékelték a szervezők a megmozdulást, amelyen az „Elég” szót vetítették ki héberül (dáj) a városháza falára a demonstrálók. Cipi Livni, a parlamenti ellenzék egyik legismertebb politikusnője támogatta a megmozdulást és azt nyilatkozta, hogy a kormánynak van már cselekvési terve, csak le kell porolnia, az ellenzéki pártvezető szerint csak az a kérdés, megteszik-e.

Sok önkormányzat, iskola támogatta a sztrájkot, amely a tüntetést megelőzte, a Tel-Aviv-i egyetemen is tüntetés zajlott 1000 fő részvételével. A Ben Gurion Repülőtér dolgozói is csatlakoztak a sztrájkhoz, néhány járat később szállt fel emiatt, az államfő, Reuven Rivlin is támogatásáról biztosította a tüntetőket, felesége részt is vett a megmozduláson. Sok más izraeli városban is tüntettek a családon belüli erőszak ellen. A tiltakozás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy két tizenéves lányt is meggyilkolt november végén az egyik családtagjuk két, egymástól független esetben, holttestüket viszont ugyanazon a napon találták meg.

A kormányzat jelezte, hogy komolyan veszik a kérdést.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Történeti alapmű született a zsidó asszimilációról
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Lőw Immánuel (1854-1944)
2019. Január 30. / 19:57

Nagy elődeink: Lőw Immánuel (1854-1944)

Kommentek