Zsidó Kulturális Fesztivál:  A szerelmes Chagall: Horgas Eszterrel beszélgettünk

2024. Augusztus 29. / 17:04


Zsidó Kulturális Fesztivál: A szerelmes Chagall: Horgas Eszterrel beszélgettünk

Horgas Eszter fuvolaművész és zenésztársai egy egyedülálló produkcióval várják a közönséget 2024. szeptember 16-án, 19 órakor a Rumbach utcai zsinagóga impozáns falai között. A formáció ezen az estén, túllépve a műfaji határokon, megkísérli életre kelteni a legendás festőt, Marc Chagallt. A festőzseni életének sarkalatos pillanatain kalauzolják végig a közönséget, felvillantva a 98 évet élt művész munkásságának esszenciáját, érzékenyen ragadva meg hitét és szerelmét. 

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTITNVA

Az alábbi interjúban Horgas Eszter osztja meg gondolatait és inspirációit e figyelemre méltó produkciót illetően, bepillantást engedve abba az alkotói folyamatba, amely által színpadra varázsolja nekünk Marc Chagall világát.

Egy igazán különleges összművészeti esttel készülnek az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra. Milyen stílusú dallamokat hallhat majd a közönség?

Chagall egész festészetét átlényegíti a zene. Imádta a muzsikát és a képei szerintem nagyon zeneiek. Maga a kor, amit Chagall életének 98 éve átölel, s a helyszínek, ahol élt és dolgozott – Oroszország, Franciaország, Németország és Amerika –, csupa olyan hely és olyan idők, ahol és amikor dúskálunk a fantasztikus zenékben.  Tehát a helyszínek és a történetek mentén haladva olyan csodálatos zenéket játszunk majd, mint Gershwin Kék rapszódiája, ami egy igazi bravúr. Annak, amit közel 30 éve csinálok a hazai és nemzetközi zenei életben, talán a legjobban sikerült hangszerelése ez a remekmű. A nemzetközi színpadokon és itthon is mindig nagy ovációval ünneplik ezt az átiratot.

Az előadás nem ismer műfaji határokat, így a jazz, a klasszikus, a pop, vagy a kortárs zene is jelen lesz. Olyan darabok szólalnak még meg, mint Sosztakovics híres keringője, vagy a mai ünnepelt francia énekesnő, ZAZ száma. De Edith Piaf vagy a híres zsidó ima, az Avinu Malkeinu is hallható lesz.   

Mi volt a legnagyobb kihívás az előadásra való felkészülés során?

Megtalálni a művészetében azt a vonalat, amire fel tudom építeni az előadást. Chagallnak nagyon fontos a szabadság, a „repülés”, a szeretet és a szerelem. Szerelmes Chagall a produkció címe is. Első felesége, Bella rengeteg képén látható. Ez a szerelem és szellemi összetartozás nagyon meghat, közel áll hozzám, és persze Chagall egész művészetét és életét meghatározza. Ahogy ők ketten együtt repültek – mint ő mondja – a nagy kékségbe, a nagy kék szerelembe, az csodálatos és nagyon tanulságos.

Hogyan jött az ötlet, mi inspirálta?

Imádom Chagall képeit!  Nagyon sokat olvastam is róla. Mélyen meghatnak a munkái, a művészete és a gondolatai is. Amikor összeállítottam az előadást, óriási élmény volt együtt rezonálni vele.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Egy orosz interjújában a hetvenes évek végén a szeretetről beszélt: „Az évek múlásával sokkal jobban látom, mi az igaz, és mi a hamis. Mennyire érdektelen tud lenni, ami nincs a vérünkben, a lelkünkben, és nincs áthatva a szeretettől. Az életben, a művészetben minden megváltozhat, ha a szeretet szót szégyenkezés nélkül mondhatjuk ki… Ebben a szóban rejlik az igazi művészet, és ez az én technikám ez az én vallásom, amelyet rég elmúlt idők örökítettek rám.”

Számomra is ez a fontos, ez a lényeg!

Különleges helyszínen kerül most sor az előadásra. Figyelembe véve Chagall zsidó örökségét, növeli vajon a zsinagógai tér az előadás művészeti értékét?

Hihetetlenül boldog vagyok, hogy a gyönyörűségesen felújított Zsinagógában bemutathatjuk ezt az előadást. Ez a hely olyan inspiráló, hogy már alig várjuk, hogy ott lehessünk. Ezen a helyszínen Chagall képei, személyes történetei, és a zenék, azt hiszem egészen egyedülálló élményt adhatnak. Szívesen megnézném én is kívülről! Bár játszani is fantasztikus ilyen csodálatos helyen a tehetséges színész és zenész kollégákkal.

Olyan hazai művészekkel állok közönség elé ebben az előadásban is, akiket méltán ünnepelnek. Ez a különleges, színházi eszközöket is felvonultató koncert olyan felkészülést és tudás igényel, ami keveseknek van birtokában. Chagall szerepében Széplaky Géza , Bellaként Szemerédi Bernadett játszik. A salzburgi egyetem zongoraprofesszora, Löwenberg Dániel zongoraművésszel játsszuk Gershwin, Poulenc, Hacsaturján, Chopin, Frank Marten műveit. Velünk lesz Hárs Róza énekesnő és a Class Jazz Band nemzetközileg is elismert zenészei: Hárs Viktor, Neumann Balázs, Madai Zsolt, Birta Miklós.


Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek